Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Sortera matavfall

Vill du vara med och göra Karlstad till en än mer hållbar stad? Då är en bra början att börja sortera matavfall. Genom att sortera ut ditt matavfall bidrar du nämligen till att dina matrester blir en del av kretsloppet.
Av matavfallet produceras både fordonsgas (biogas) samt ett högkvalitativt gödsel.

Matavfall

Regeringens miljömål är att minst en tredjedel av Sveriges matavfall ska behandlas biologiskt. I Karlstad har vi höjt ribban lite till och siktar på att hela 80 procent av alla hushåll ska gå med.

Det matavfall vi samlar körs idag till Karlskoga för behandling. Karlstads kommun har som målsättning att bygga en egen rötningsanläggning som ska förse Karlstadsbuss med fordonsgas.

Så får du nya påsar

Varje sommar får du som sorterar en årsförbrukning, 160 stycken, papperspåsar. Tar dina påsar slut tidigare kan du hämta nya påsar på någon av våra sex återvinningscentraler. Är du hyresgäst meddelar du din fastighetsägare att du behöver nya papperspåsar.

Du som bor på landsbygden får inte någon årsranson. Behöver du påsar "flaggar" du för detta genom att klämma fast en påse i sopkärlets lock. Då får du nya påsar när vi hämtar dina sopor nästa gång. Även du som bor på landsbygden kan hämta nya påsar på någon av våra sex återvinningscentraler vid behov.

Film om matavfallspåsarna

I Karlstad sorterar vi vårt matavfall i papperspåsar. Nedan hittar du en instruktionsfilm som vår leverantör av matavfallspåsarna har tagit fram.