Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Nu ökar vi återanvändningen av textilier

Nu har du chansen att vara med och öka återanvändningen och materialåtervinningen av textilier. De gamla textilier du tidigare lagt i brännbart på återvinningscentralen ska du nu lägga i Myrornas behållare. Då får textilierna ett nytt liv och du minskar mängden som går till avfallsförbränning med över 90 procent.

För att ytterligare minska användningen av jordens resurser behöver vi öka återanvändningen och materialåtervinningen. Detta är bakgrunden till att Karlstads Energi och Myrorna inlett ett samarbete.

Genom att Myrorna från och med slutet av november ställer ut behållare för textilier på Karlstads återvinningscentraler får Karlstadsborna möjligheten att bidra till ökad återanvändning och materialåtervinning av textilier. I Väse står behållaren av utrymmesskäl inte på återvinningscentralen utan vid återvinningsstationen.

De textilier som du tidigare har dömt ut och lagt i behållarna för brännbart ska framöver läggas i Myrornas behållare. Det innebär att alla typer av kläder, hemtextilier, mjukisdjur, väskor och accessoarer (som handskar, skärp, skor och hattar) ska läggas i Myrornas behållare.

För att underlätta vidare hantering bör alla textilier som läggs i Myrornas behållare förpackas i plastpåsar.

Det enda som Myrorna inte tar emot är illaluktande eller blöta textilier samt stora mattor. Om du behöver slänga något av detta lägger du det i behållaren för brännbart på återvinningscentralen.

De textilier som samlas in på kommunens återvinningscentraler körs till Myrornas produktionsanläggning i Örebro där de sorteras. Kläderna säljs i någon av Myrornas butiker eller till utlandet där det återanvänds eller materialåtervinns. En liten del, mindre än tio procent, döms ut och går till förbränning.

- Vårt överskott går till Frälsningsarméns sociala arbete för utsatta människor i Sverige. Det kan exempelvis innebära matkassar till barnfamiljer i behov av ekonomisk hjälp eller skyddade boenden för kvinnor som utsätts för våld i hemmet. Vi stöder även sommarkollo för barn och ungdomar, berättar Urban Bohlin, insamlingschef på Myrorna.

Textilierna sorteras på Myrornas produktionsanläggning i Örebro.

Myrorna tar även emot accessoarer som väskor, skärp, skor och hattar.