Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Tack alla kunder!

Tillsammans har vi sänkt kommunens utsläpp av koldioxid med 198 999 ton under 2018. Hur kan vi veta det? Läs vidare så ska vi berätta.

Vi sänker utsläppen av koldioxid.

Vi har bett de oberoende miljökonsulterna på Profu att räkna på hur husen i Karlstad skulle värmas och vad som skulle hända med de sopor som vi idag samlade in om det var så att Karlstads Energi inte fanns.

Slutsatsen? Att Karlstads Energi gör en stor insats för vår miljö och vårt klimat.

Det största bidraget lämnar vår fjärrvärme. Av resurser som annars skulle gå till spillo kan vi göra el och värme. Vårt bränsle är i första hand rester från skogsindustrin och ditt utsorterade restavfall som inte kan återanvändas eller materialåtervinnas. Resurseffektivitet är vårt ledord.

Tillsammans med våra kunder ser vi till att vi värmer Karlstad på ett hållbart sätt. Samtidigt som vi tillverkar förnybar värme producerar vi även förnybar el.

Hur skulle denna el och värme produceras
om vi inte fanns?

Med all säkerhet skulle många fastigheter då värmas med värmepumpar. Värmepumpar är bra och kan med fördel användas – där inte fjärrvärme från Karlstads Energi finns. Värmepumpar drivs nämligen på el. Är det ett problem? Ja.

Ju mer el vi använder i Sverige – desto mindre av vår fina koldioxidsnåla el kan vi i stället exportera till exempelvis Finland, Danmark, Tyskland och Polen.

I dessa länder produceras mycket av elen i kolkondenskraftverk som har långt högre utsläpp av koldioxid än vad vi har i Sverige. När vi ökar vår elförbrukning i Sverige ökar alltså utsläppen av koldioxid globalt.

Har du fjärrvärme bidrar du dessutom till dubbel klimatnytta eftersom du minskar elförbrukningen och ökar den förnybara elproduktionen. En dubbelvinst med andra ord.

Och vad skulle hända om vi inte gjorde värme av dina sopor? Då skulle vi få köra Karlstadsbornas sopor till någon annan anläggning i Sverige. Detta skulle i slutändan leda till att Sverige skulle importera mindre avfall och mer avfall skulle hamna på deponi i Europa. Avfall som ligger och ruttnar på en soptipp leder till högre koldioxidutsläpp.

Enligt de beräkningar som Profu har gjort hade utsläppen av koldioxid ökat med 198 999 ton under 2018 om vår verksamhet inte existerat.

Värmer du ditt hus med fjärrvärme har du alltså inte bara en bekymmersfri uppvärmning – du har även en värmekälla som minskar utsläppen av koldioxid.