Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Varma berättelser - Sockerslottet

Adressen Hybelejens gata 2 är helt okänd för de flesta.
Säg i stället Sockerslottet och de flesta Karlstadsbor vet exakt vilken fastighet det handlar om.

Sockerslottet

I en serie kommer vi att uppmärksamma kända byggnader i Karlstad som alla har en sak gemensamt – de värms med fjärrvärme från Karlstads Energi.

Först ut – en byggnad som nästan uteslutande benämns som Karlstads vackraste: Sockerslottet i Klara.

Det pampiga trapphuset är precis som byggnaden klassad som ett byggnadsminne. Det innebär att inget får ändras, bara bevaras. Notera det påkostade kassettaket. Här hittar du en större bild

Utsedd till Värmlands vackraste byggnad

I 120 år har Sockerslottet legat vid Klarälvens strand mitt i centrala Karlstad. När många byggnader rivits eller byggts om har Sockerslottet stått kvar i näst intill orört skick. Det är därför inte konstigt att många Karlstadsbor har en relation till den kända byggnaden som brukar prenumerera på titeln Karlstads vackraste byggnad, senast i början av 2019 när NWT:s läsarna fick rösta fram den vackraste byggnaden i Karlstad.

Sockerslottet vann NWT:s tävling överlägset med nästan 50 procent av rösterna.

- Det är inte första gången vi vinner en sådan tävling. 2001 var med i en nationell tävling där vi vann både i Karlstad och Värmland. Sen fick vi se oss besegrade på det nationella planet men då tävlade vi också mot kungliga slott, berättar Ingrid Skålén som äger Sockerslottet tillsammans med sin man.

Den pampiga byggnaden ritades under 1800-talets sista år av arkitekten Carl Österman på uppdrag av Jonas Andersson i Trossnäs. Andersson, som då var Värmlands störste jordägare, byggde huset till sin dotter Ida inför dennes giftermål med Conrad Fristedt, lektor vid Karlstads högre allmänna läroverk.

Andersson kostade på fastigheten – rejält. Tinnar och torn på taket och ett trapphus med rika utsmyckningar och målningar av den kände konstnären Olof W. Nilsson.

Byggnaden har tre våningar plus vind och källare och på många ställen en mäktig takhöjd, 3,6 meter. I länsstyrelsen sammanställning över länets byggnadsminnen står bland annat följande att läsa om Sockerslottet: ”Fasaderna är strikt symmetriska och har en välartikulerad putsarkitektur där de formgjutna gipsornamenten var tänkt att imitera sten. De mjukt rundbågiga fönstrens omfattningar är smyckade med klassiska arkitekturdetaljer. Byggnadens hörn är markerade av burspråksutdragna tornbyggnader som är rikt dekorerade. Små balkonger med gjutjärnsutsmyckade räcken markerar de viktigaste rummen”.

När Sockerslottet stod färdigt 1899 hade emellertid godsägaren Jonas Andersson avlidit. Dottern Ida flyttade aldrig in. I stället köpte brukspatron J.A. Fahlberg fastigheten.

Från balkongen på tredje våningen har paret Skålén magnifik utsikt över bland annat kvarteret Almen. Här hittar du en större bild

I släktens ägo sedan 1919

För exakt 100 år sedan, 1919, köptes Sockerslottet av Olof Wästlund, morfar till Ingrid Skålén.

- Sedan dess har fastigheten varit i min släkts ägo. Jag är född och uppvuxen här så visst betyder det här huset mycket, säger Ingrid Skålén.

Eftersom länsstyrelsen klassar fastigheten som ett byggnadsminne får inte några ingrepp göras i fasaden. Det samma gäller det pampiga trapphuset.

- Målningarna i trapphuset har restaurerats ett antal gånger och det är snart dags igen. Solljuset tär på målningarna.

Några planer på att sälja fastigheten har inte paret Skålén.

- Vi brukar skoja och säga att det här är vårt pensionärsprojekt.

Fakta Sockerslottet

Var: Kvarteret Ugglan i Klara.
Byggdes: 1898-1899.
Arkitekt: Carl Österman.
Förklarades som byggnadsminne 1993.
Utsågs till Värmlands läns vackraste byggnad 2001.
Anslöts till fjärrvärmen: 1983.