Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Tänk på detta när du jämför elpriser

1 juli höjs energiskatten på el med tre öre per kilowattimme. Värt att tänka på om du jämför elpriser i och med att elbolag visar elpriser med olika skattesats.

Jämför elpriser

För att förbättra förutsättningarna för den svenska kärnkraftsproduktionen har riksdagen beslutat att sänka den så kallade effektskatten som kärnkraftsbolagen betalar. På sikt ska effektskatten helt tas bort.

För att säkerställa skatteintäkterna höjs energiskatten på el med tre öre per kilowattimme från 1 juli. För en villa med en årsförbrukning på 20 000 kWh innebär det en ökad årskostnad på 750 kronor medan en lägenhet som använder 2 000 kWh per år får betala 75 kronor mer per år.

Om du ska jämföra elpriser under den närmaste tiden bör du kontrollera vilken skattesats som elbolagen redovisar. I och med att den nya energiskatten införs 1 juli har vissa elbolag valt att fram till 1 juli redovisa skattesatsen 29,5 öre. Om du tecknar ett avtal där denna skattesats visas får du addera 3,75 öre/kWh till priset från och med 1 juli.