Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Succé för insamling av textilier

Ökad återanvändning och materialåtervinning – och billigare för renhållningskunderna. Insamlingen av textilier på våra återvinningscentraler har fått en succéstart. ”Bra för miljön och bra för Karlstadsborna”, säger renhållningschefen Pär Larsson.

De insamlade textilierna körs till Myrornas anläggning i Karlstad.

Undersökningar har visat att vi svenskar varje år slänger åtta kilo textilier per person. I och med att Karlstad nyss passerat 90 000 invånare skulle det innebära att Karlstadsborna slänger 720 ton kläder i soporna varje år.

För att minska miljöpåverkan och öka återanvändningen och materialåtervinningen av textilier har Karlstads Energi och Myrorna ingått ett samarbete där Myrorna samlar in alla former av textilier på återvinningscentralerna.

Efter bara några veckor kan vi konstatera att samarbetet är en succé.

Enligt uppgifter från Myrorna har ökningen av textilier 30 procent jämfört med samma period förra året.

Att mer textilier återanvänds och materialåtervinns i stället för att brännas upp vid Hedenverket innebär inte bara en vinst för miljön i form av att vi tar mindre av jordens resurser i anspråk – det innebär också lägre kostnader för Karlstads Energis renhållningskunder i och med att den behandlingsavgift som förbränning skulle inneburit undviks.

- Över tid handlar detta om miljonbelopp i minskade kostnader. Något som givetvis kommer att komma våra renhållningskunder till del, säger Pär Larsson.

Textilierna som Karlstadsborna lämnar i de rosa behållarna för textilåtervinning körs till Myrornas anläggning i Karlstad. De kläder som kan säljas direkt går till Myrornas butiker mellan-Sverige. Övriga textilier säljs till utlandet. Mindre än tio procent av det som samlas in går till förbränning.

Överskottet från Myrornas verksamhet går till Frälsningsarméns sociala arbete för utsatta människor i Sverige.

SVT har uppmärksammat vårt samarbete med Myrorna. Inslaget hittar du här.