Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Se upp för elavtal med långa uppsägningstider

Energimarknadsinspektionen, som övervakar energimarknaderna, varnar för elavtal med långa uppsägningstider.
– Vårt rörliga elpris har en uppsägningstid på maximalt en månad. En av fördelarna med rörligt pris ska vara att kunder snabbt ska kunna byta avtalsform. Tyvärr resonerar inte alla elhandlare på samma sätt, säger Sören Blomqvist, marknadschef på Karlstads Energi.

Granska

Efter en genomgång av prisjämförelsesajten elpriskollen.se har tillsynsmyndigheten Energimarknadsinspektionen, EI, konstaterat att det finns elhandlare som har en uppsägningstid på 13 månader för sitt rörliga elpris.

– Det är en slags dold bindningstid som jag tror att många konsumenter missar, säger Daniel Norstedt, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen till ei.se.

Enligt genomgången har de flesta elhandlare en uppsägningstid på sina avtal om rörligt pris på en månad eller mindre. Men EI konstaterat också att en elhandlare har en uppsägningstid på 13 månader medan flera tillämpar en uppsägningstid på tre månader.

– Jag tror att många konsumenter uppfattar ett avtal om rörligt pris som ett avtal man snabbt kan lämna, till skillnad från avtal om fast pris där det är tydligare för kunden att man binder upp sig till ett och samma företag under ett eller flera år, säger Daniel Norstedt.

Karlstads Energi tillämpar en uppsägningstid på en månad, oavsett när i månaden det rörliga avtalet sägs upp.

– Vill en kund hos oss byta från rörligt till fast avtal hos oss kan man göra det redan vid nästa månadsskifte. Det är inga konstigheter, säger Sören Blomqvist.