Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Våxnäs återvinningscentral får ett större återbruksfokus

En ny körrutt för att förenkla för besökare, och möjlighet att ge till återbruk direkt vid inpassering är två av de saker som utvecklats på Våxnäs återvinningscentral. Förhoppningen är att det ska leda till mindre trafikstockningar med ett jämnare flöde och att fler saker kan få ett nytt liv genom att lämnas till återbruk.

- Studier visar att besökare har större benägenhet att lämna saker till återbruk om den möjligheten ges direkt vid inpassering, det är en av anledningarna till att vi nu har förändrat logistiken på Våxnäs återvinningscentral. Vi arbetar ständigt med att förflytta oss mot en mer hållbar framtid och vi vill ta tillvara på alla resurser som finns, berättar Malin Pettersson, avdelningschef på återvinningstjänster på Karlstads Energi.

Ny återbruksbod

De förenklade möjligheterna kompletteras också med ett nytt koncept i form av en ”Återbruksbod”. Där samlas flera olika återbrukare under samma tak med det gemensamma målet om att samla in olika typer av saker som kan få ett andra liv. Gamla uttjänta vattenslangar förvandlas till väskhandtag, skidpjäxor får fortsätta åka nedför och möbler kan flytta in i nya hem.

Mot större cirkulär handel

Filippa Grahn är grundare och drivkraften i företaget Cirkulero, en av aktörerna som tar till vara på saker som lämnas i Återbruksboden. Cirkulero förvandlar uttjänta vattenslangar till handtag på väskor.

- Det är fint att centralen får ett ännu tydligare fokus på återbruk som ett steg före återvinning. Förhoppningsvis uppmuntrar den nya Återbruksboden och den förenklade strukturen fler att cirkulera produkter, säger Filippa

Smidigare trafikflöde

Entré och utfart mot Stadionvägen har bytt plats vilket gör att personer som kommer med grovavfall aldrig behöver passera återvinningsstationen för förpackningar, pantmaskinen eller elavfall. Förhoppningen är att det kommer leda till ett smidigare flöde av trafiken med färre flaskhalsar. Utfarten efter rampen för grovavfall mot Nya Depåvägen kommer fortsättningsvis finnas kvar.