Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Mindre matsvinn 2022

2022 var Karlstadsborna hungrigare än vanligt. Eller helt enkelt bara bättre på att ta till vara på den mat de redan hade. Karlstads Energi samlade nämligen in 10 % mindre matavfall jämfört med 2021.

Bild på mat

Det bästa avfallet är det som aldrig uppstår. Därför blir vi väldigt glada över att vi i Karlstad blivit ännu bättre på att äta upp maten på tallriken. Och ta tillvara på resterna.

Under 2022 samlade vi in totalt 10 % mindre matavfall i jämförelse med 2021. Restavfallet har inte ökat i den omfattning som matavfallet minskat. Därför drar vi slutsatsen att vi helt enkelt ätit upp det vi köpt hem i större utsträckning 2022 än 2021.

Men vill ni inte ha in mer matavfall?

Vi vill att det matavfall som uppstår ska sorteras som just matavfall. För då samlar vi in det, varefter det körs till Karlskoga där det blir till biogödsel och biogas. Visste du att en påse med matavfall räcker till en färd på ungefär 2,5 kilometer i en biogasbil? Så visst vill vi ha in matavfall, men då helst sådant du inte kan äta såsom bananskal, tepåsar och kaffesump.

Tack för att du lagar mat på dina rester! 

Här kan du läsa mer om hur du sorterar ditt matavfall.