Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Mild vinter ger lägre kostnader för fjärrvärmekunderna

Att en mild vinter ger lägre fjärrvärmeräkningar vet våra kunder.
Eftersom den gånga vintern även saknade några riktiga köldknäppar så kan de allra flesta av våra fjärrvärmekunder även räkna med en lägre effektkostnad.
- I genomsnitt har våra kunder fått sänkta effektkostnader som motsvarar fem procent av den totala årskostnaden, berättar Martin Rosén, kundansvarig på Karlstads Energi.

Mild vinter

När vi gjorde om vår prismodell för fjärrvärme för några år sedan var önskemålet från våra kunder tydligt: ”Ge oss en modell där vi kan påverka våra kostnader”.

Sagt och gjort. I dagens prismodell har kunden betydligt större möjligheter att påverka sina fjärrvärmekostnader genom exempelvis klimatskalsförbättringar och energibeteende, men också vädret påverkar våra kunders effektuttag.

I och med att ett effektvärde bara kan leva i tolv månader ändrar sig kundens kostnad betydligt snabbare än den gjorde i den gamla modellen som baserade sig på årsförbrukningen de två senaste åren.

Storleken på effektkostnaden styrs till viss del av hur kallt det har varit de kallaste dagarna under föregående vinter. När nu vintersäsongen är till ända kan vi konstatera att vi har haft milda temperaturer och inga riktiga köldknäppar.

Det innebär att de flesta fjärrvärmekunderna har fått en sänkt effektkostnad. Sänkningen motsvarar i genomsnitt fem procent av den totala årskostnaden.

- Det här visar att vår prismodell fungerar som det är tänkt. Kunden betalar för den del av systemet som kunden utnyttjar. En mild vinter utan köldknäppar innebär att systemet utnyttjas mindre och därmed att räkningarna blir lägre, säger Martin Rosén.

Om kommande vinter blir kallare med några riktigt kalla köldknäppar kan effektavgiften bli högre i motsvarande grad. Som kund kan du motverka en högre effektkostnad, bland annat genom att hushålla extra mycket med energin under vinterns kallaste dagar.

Har du frågor om vår prismodell eller din fjärrvärme i övrigt?

Då är du välkommen att kontakta Martin Rosén via e-post eller på
054-540 71 18.