Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Kylan ökar energianvändningen

Kylan har tagit Sverige i ett fast grepp.
Då behöver alla fastigheter använda mer energi för att inomhusklimatet ska bli behagligt.
Mer använd energi innebär också att el- eller värmeräkningen, beroende på vilken uppvärmningskälla du har, för januari månad är högre än på flera år.

Kylan har tagit ett fast grepp om Karlstad.

Det var länge sedan hela Sverige upplevde en ordentlig vintermånad senast. I Karlstad får vi gå tillbaka till vintern 2017-2018 för att hitta så kalla temperaturer som vi har haft de senaste veckorna.

Under 2021 har kylan hållit i sig i flera veckor vilket gör att energianvändningen ökar kraftigt jämfört med tidigare månader. Det går helt enkelt åt mer energi för att hålla inomhustemperaturen på exempelvis 20 grader när det är -10 utomhus jämfört när det är tre grader varmt ute.

Medeltemperaturen vid vår mätstation vid Hedenverket var i januari 2021 -3,1 grader. Om vi jämför med medeltemperaturen vid Hedenverket i december 2020 var den +3,3 grader och i januari 2020 var den +3,7 grader.

Nytt effektvärde för din fastighet

1 januari 2021 började en ny effektregel gälla för våra fjärrvärmekunder. Regeln säger att vi endast uppdaterar kundernas effektvärde när medeltemperaturen av de tre kallaste dygnen de senaste tolv månaderna ligger inom intervallet -10 till -16 grader.

I och med att januari 2021 hade tre dygn inom intervallet uppdaterade vi effekten för alla fjärrvärmekunder på januarifakturan. Eftersom det har varit betydligt kallare under januari innebär det både energi- och effektdelen på räkningen är högre än på flera år.

Mer information om vår effektregel och en sammanställning av utomhustemperaturerna hittar du i denna nyhet.