Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Karlstadsbandet gör musik för miljön

Musikfestivalen Putte i parken blir i år lite grönare än vanligt eftersom vi på Karlstads Energi klimatkompenserar hela festivalen. Dessutom utlovar bandet ALPAKA att sätta miljön i fokus när de uppträder på lördag kväll.
- Vi har alla ett personligt ansvar att agera, alla kan göra något, säger Robin Andréasson, gitarrist i bandet.

ALPAKA

I år klimatkompenserar Karlstads Energi hela Putte i parken, en musikfestival som pågår 4–6 juli på Norra fältet. Med klimatkompensationen vill Karlstads Energi bidra så att alla besökare ska kunna ha kul och njuta av hela festivalen utan att miljön belastas i allt för stor utsträckning. Festivalens påverkan försvinner inte bort på grund av klimatkompensationen men det gör gott för andra delar av världen och kompenserar för de utsläpp som faktiskt sker.

Under årets festival är det inte bara Karlstads Energi som försöker göra nytta för miljön. Bandet ALPAKA besöker scenen under lördagskvällen och bjuder då på musik där miljön är i fokus. Bandmedlemmarna Carl Jonsson, Robin Andréasson och Simon Närbo möttes på Karlstads universitet där de studerade miljövetenskap tillsammans. ALPAKA startades 2013 och snabbt blev både miljö och politik fundamentala delar för bandet. Robin beskriver deras musik som alternativrock med influenser från elektroniskt, ambient metal och stoner.  

Bandet fann sitt rätta spår när de släppte sin första singel, Clocks. En låt vars lyrik har en tydlig anspelning på klimatförändringar, jordens klockor/cykler, och därmed accelererade glaciärsmältningar.

- Både lyrik och textmässigt var detta ett startskott och trots åren som gått är detta en låt vi spelar än idag. Vi kommer dessutom köra den på PiP, säger Robin.

2018 släppte bandet sin första skiva, Echoes. Titelspåret Echoes handlar bland annat om överkonsumtion, nedskräpning med betoning på valsången som Robin menar sakta ekar ut i intet i våra snart tysta hav.

Robin ställer sig väldigt positiv till den klimatkompensation som Karlstads Energi bidrar med under festivalen.

- Det är otroligt att visa att det faktiskt är förenligt att ha kul utan att det är en belastning på miljön. Ni har lyckats kombinera nytta med nöje, det är ett fantastiskt resultat som bör lyftas