Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Invasiva arter - så gör du för att minska spridningen

Lupiner kan vara fina att titta på men det är en främmande och invasiv art som inte hör hemma här och slår ut den svenska floran. Tillsammans med Karlstads kommun arbetar vi för att komma åt problemen med ett antal främmande arter. Du spelar en viktig roll i att minska den negativa utvecklingen och få bort invasiva arter på sikt.

Invasiva arter

I kommunen arbetar vi främst med att få bort dessa arter:

  • Lupin
  • Jättebalsamin
  • Jätteloka
  • Kanadensiskt gullris
  • Parkslide

Släng på Heden eller i hushållsopor

Som privatperson kan du slänga de invasiva arterna som du tar ned på din tomt på Hedens återvinningscentral i containern brännbart. Det får inte vara jord bland rötterna eller blommorna eftersom det inte går att bränna. Släng inte de invasiva arterna i trädgårdsavfall.

Heden kan bara ta emot invasiva arter från vanliga villatomter. Har du en större mängd invasiva arter på din mark kan du inte lämna dem på återvinningscentralen.

Tänk på att transporten till återvinningscentralen ska ske på ett säkert sätt för att inte sprida arterna längs vägen. Frakta inte växterna i en öppen släpkärra utan lägg dem gärna i en påse eller säck som du försluter väl.

Har du endast en liten mängd invasiva främmande arter i eller vid din trädgård kan du lägga växtavfallet i en plastpåse, försluta den väl, och lägga den i din vanliga soptunna. Viktigt är att du inte lägger några invasiva främmande arter i din matavfallspåse då den går till kompostering.

Släng inte på kompost eller i naturen

Om du tar bort en invasiv art från din trädgår eller mark är det viktigt att du hanterar den rätt. Annars kan du bidra till att växten sprids ännu mer.

  • Släng aldrig växtavfallet från invasiva främmande arter på komposten då flera av dessa arter har så stor växtkraft att det räcker med en liten bit av en stjälk för att slå rot
  • Släng inte i matavfallspåsen då den går till kompostering
  • Släng inte på någon gammal ”bytipp” eller i skogen! Att lägga trädgårdsavfall utanför sin egen tomt klassas som nedskräpning, vilket är ett brott enligt miljöbalken

På Karlstads kommuns webbplats kan du läsa mer om hur du tar bort invasiva arter i din trädgård

Tack för din hjälp att bevara den svenska floran.