Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Inpasseringssystem ska hjälpa företagare rätt

Företag som slänger verksamhetsavfall på återvinningscentralerna kostar Karlstadsborna miljonbelopp.
- För att enklare kunna hänvisa alla företag till rätt ställe testar vi ett system på Våxnäs återvinningscentral som identifierar alla företagsfordon. Det ger oss möjlighet att på sikt fakturera alla företagare som felaktigt använder sig av våra centraler, säger Marcus Edenberg, planeringsingenjör på Karlstads Energi.

Karlstads Energi testar nytt system på ÅVC Våxnäs.

Det är Karlstads Energi som driver de sex återvinningscentraler som finns i kommunen. Centralerna finansieras via Karlstadsbornas renhållningstaxa.

Företag är skyldiga att lämna sitt verksamhetsavfall till Djupdalen, eller till något annat återvinningsföretag, och då betala en behandlingsavgift. När företag i stället lämnar sitt verksamhetsavfall på återvinningscentralerna är det Karlstadsborna som får betala behandlingsavgiften, inte företaget som lämnar verksamhetsavfallet.

Exakt hur mycket Karlstadsborna årligen får betala för företag som inte gör rätt för sig är svårt att säga.

- Helt klart är att det över tid handlar om miljonbelopp. Pengar som vi skulle kunna använda till att höja servicegraden för Karlstadsborna, förklarar Marcus Edenberg.

Företagsfordon identifieras

För att enklare kunna identifiera företag som felaktigt använder sig av återvinningscentralerna testar Karlstads Energi just nu ett inpasseringssystem på Våxnäs återvinningscentral. Systemet identifierar alla fordon som passerar in på anläggningen och kan via registreringsskylten avgöra om det är ett företagsfordon.

Om ett företagsfordon identifieras får personalen ett meddelande om detta. Personalen kommer då att räcka över ett informationsblad till föraren av företagsfordonet där det framgår att fakturering kommer att ske framöver.

- Det finns situationer där exempelvis en egenföretagare använder sin företagsbil för att lämna grovavfall från sitt hushåll vilket är helt okej. För att vi ska få tydliga rutiner kommer vi att testa systemet under en period innan vi kommer att gå skarpt och skicka fakturor till de företag som inte gör rätt för sig, säger Marcus Edenberg.

- När företagare lämnar sitt verksamhetsavfall på rätt ställe kommer tillgängligheten på våra centraler att öka. Dessutom bidrar detta till en schystare konkurrens eftersom alla företagare betalar för att lämna sitt verksamhetsavfall, avslutar Marcus Edenberg.