Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Ökning av asbestavfall på våra centraler

Grovavfall som innehåller asbest har ökat på återvinningscentralerna.
Nu ber Karlstads Energi alla Karlstadsbor att vara extra observanta på avfall som innehåller eller kan innehålla asbest.
- Inte nog med att asbest är en livsfarlig partikel som riskerar både besökarnas och våra anställdas hälsa, fel hanterat medför avfall som innehåller asbest dyra saneringskostnader vilket i slutändan drabbar Karlstadsborna, säger Ann-Louise Olofsson, chef över återvinningscentralerna i Karlstad.

Exempel på asbestavfall.

Privatpersoner i Karlstads kommun har rätt att kostnadsfritt lämna 20 kilo grovavfall som innehåller asbest. Kravet är att avfallet som innehåller ska vara inplastat och köras till Djupdalens avfallsanläggning, alltså inte till någon av de fem övriga återvinningscentralerna i kommunen.

På Djupdalen samlas asbesten i en speciell avfallsgrop.

Anställda på Karlstads återvinningscentraler har noterat att asbest som felaktigt slängs i deponiflaken har ökat de senaste månaderna. När personalen ser asbest i deponiflaken måste en saneringsfirma anlitas vilket ökar kostnaderna och minskar tillgängligheten.

- Vår bild är att många Karlstadsbor inte vet att visst grovavfall innehåller asbest och därmed måste hanteras på ett speciellt sätt. Vi kommer därför placera trottoarpratare vid deponiflaken på våra centraler som visar exempel på avfall som innehåller asbest, exempelvis eternitplattor och gamla ventilationsrör i eternit.

- Sen vill vi också be våra besökare som känner igen avfall som innehåller att säga ifrån om de ser att besökare är på väg att slänga sådant avfall i flaken, säger Ann-Louise Olofsson.