Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Elprisets delar - hit går dina pengar

Många tror felaktigt att elhandlaren tjänar mest på höga elpriser, några tror elnätsbolaget. Skulle du tro oss om vi säger att vi får den minsta delen av kakan? Den klart största delen går till energiskatten. Men hur stora är delarna egentligen?

Miljöbild med elledningar i bakgrunden och ett cirkeldiagram som visar elprisets delar. *Grafen visar ungefärlig fördelning av elkostnader för en kund med årlig elanvändning på 20 000 kWh och rörligt pris.

Pengarna som du betalar för elfakturan fördelas ungefär så här:

50 % till energiskatt

Den största delen går till energiskatten. Skattenivån varierar från år till år, men under 2021 motsvarar den cirka 45–50 procent av din totala elkostnad. Pengarna går dels till att utveckla och förbättra energiförsörjningen i Sverige, dels till att finansiera annat gemensamt (skola, vård, omsorg, vägar med mera).

25 % till elnätsbolaget

Nätbolaget ansvarar för att el kan transporteras mellan producent och konsument. Det vill säga elledningarna, stora elcentraler och mycket mer. Det är en dyr apparat och om den fallerar innebär det att vi saknar tillgång till el och kan i värsta fall innebära livsfara för många människor.

20 % till elproducenten

Att producenterna ska ha sin del av kakan är lika självklart som att du ska ha lön när du arbetar. De får ungefär 20 % av det du betalar. Utan dem – ingen el.

5 % till elhandlaren

Fem procent av det du betalar i el tillfaller ditt elhandelsbolag, exempelvis Karlstads Energi. Vår del bekostar kundservice, utskick av fakturor, prisbevakning och annan administration. Och mycket mer.