Elpriserna faller med regnet
Sedan högtrycket tackade för sig i juni har nog ingen missat att det regnat en del.
Det har fått elpriserna att sjunka till lägre nivåer än vi sett på länge.
Det rörliga priset
Inte sedan april 2021 har vi sett så låga rörliga priser som i juli. Den främsta anledningen till de förhållandevis låga priserna är naturligtvis att junis högtryck förbyttes i idel lågtryck under juli, något som gjorde att mer el producerades i såväl vatten- som vindkraften.
Även augusti har inletts med mycket nederbörd vilket gjort att elprisernas nedåtgående trend fortsatt.
Det troliga är ändå att det rörliga priset kommer stiga i augusti, om än från låga nivåer. Vi tror inte heller på några stora uppgångar.
De fasta priserna
Även de fasta priserna sjönk i juli på det blötare vädret. Nedgången har fortsatt även augusti.
Det kan noteras att priserna i Tyskland inte alls sjunkit som de gjort i Norden. Risken finns därför att priserna snabbt kan vända upp om högtrycken börjar synas i väderprognoserna, något som dock inte är fallet just nu.
Vår bedömning är att de fasta priserna kommer ha svårt att sjunka så mycket mer från dagens nivåer. Det kan med andra ord vara ett bra läge att binda ditt elpris om du vill veta vad du ska betala för din el i vinter, speciellt eftersom risken för höga elpriser fortfarande finns när kylan slår till.
Den hydrologiska balansen
Den kraftiga nederbörden har gjort att den hydrologiska balansen förbättrats snabbt, från ett underskott före sommaren till ett överskott nu. Den förbättrade hydrologiska balansen gör att risken för förra årets rekordpriser nu minskat, men elsystemet är skört och marknaden reagerar oroligt på signaler som stöttar priset.
Medeltemperaturen i Sverige blev i juli 17,0 grader, att jämföra med normala 18,2 grader.