Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Behövs verkligen dubbla påsar?

För tio år sedan började Karlstadsborna sortera ut matavfall.
- Karlstadsborna är mycket bra på att sortera ut matavfall, bland de bästa i landet faktiskt när det gäller mängd och kvalitet. Men det finns fortfarande förbättringspotential. Exempelvis är konsumtionen av papperspåsar i Karlstad lite väl hög i jämförelse med andra kommuner, säger Pär Larsson, renhållningschef på Karlstads Energi.

Använd behållaren du fick med ditt abonnemang.

Använd den behållare för matavfallspåsarna du fick när du tecknade ditt renhållningsabonnemang. Om du saknar en behållare kan du kontakta oss för att hämta en ny. Behållaren har luftspalter i botten som görs att fukt från påsen ventileras bort.

 

Är din matavfallspåse blöt när du ska lägga den i sopkärlet? Droppar det från påsen till och med?

För att inte matavfallspåsen ska dra till sig flugor väljer många säkert att stoppa ytterligare en eller två påsar runt matavfallspåsen om den är blöt. Det är väl inget konstigt med det?

Nja. Matavfallspåsar, som vi regelbundet delar ut, ingår i ditt renhållningsabonnemang och du kan när som helst hämta nya påsar på någon av våra sex återvinningscentraler i kommunen. Samtidigt anser vi att det finns anledning att försöka minska förbrukningen av matavfallspåsar och därmed vår miljöpåverkan.

- En nyckel för att minska antalet påsar är att den behållare som vi delade ut när vi började sortera ut matavfallet används. Behållaren har luftspalter i botten och har öppna sidor vilket gör att fukt transporteras bort och risken för att påsen ska droppa eller gå sönder minskar drastiskt.

- En annan nyckel är att använt hushållspapper slängs i matavfallspåsen och inte i restavfallet. Hushållspapperet suger åt sig fukt vilket också gör att risken för att påsen ska droppa eller gå sönder minskar, säger Pär Larsson.

Är det så att du som nyinflyttad saknar behållaren för matavfallspåsar är du välkommen att hämta en behållare hos oss på Hedenverket. Du är också välkommen att kontakta oss om du har frågor kring matavfall eller har andra funderingar. Du når oss på 054-540 71 00 eller på mejl kundservice.energi@karlstad.se