Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Varför har vi så höga elpriser?

När elpriserna befinner sig på så höga nivåer som de gör nu är det alltid flera faktorer som samverkar. Rysslands invasion av Ukraina är den främsta orsaken. Bland annat har Ryssland minskat sin gasexport till Europa vilket har lett till energibrist som fått elpriserna att stiga kraftigt.

Blackboard

Även om vi i Sverige använder väldigt lite gas har de höga elpriserna på kontinenten smittat av sig på priserna här, främst i södra Sverige. Varmt väder och torka i stora delar av Europa samt problem med kärnkraften i Frankrike har också bidragit till att elpriserna ligger på rekordnivåer.

Hur dyrt kan det bli i vinter?

När de europeiska hushållen behöver använda mer energi till uppvärmning ökar efterfrågan. I och med att utbudet av energi just nu är begränsat är det därför rimligt att tro att elpriserna kommer att stiga ytterligare under hösten och vintern. Då utbudet av energi är betydligt mindre än tidigare år kan elpriserna stiga en bra bit till från dagens redan höga nivåer.

Har du ett fast pris vet du vad du ska betala per kilowattimme. Har du rörligt pris får du räkna med att dina elkostnader kommer att vara betydligt högre än någonsin tidigare.

Vad ska jag göra nu?

Oavsett om du har fast eller rörligt pris är det storleken på din elanvändning som avgör hur hög din kostnad blir. Det finns därför all anledning att se över hur du använder elen och hushålla så mycket du kan.

Här är några tips:

  • Börja lägga undan pengar redan nu. Mycket talar för att dina elräkningar kommer att slå rekord i höst och vinter och därför kan det vara bra att du börjar lägga undan pengar under kommande månader.
  • Sänk temperaturen i utrymmen som du inte använder så ofta, till exempel förråd, garage och oanvända sovrum? Om temperaturen sänks med två grader i halva huset  sjunker energianvändningen för uppvärmning med nästan tre procent.
  • Har du rörligt pris och har möjlighet att styra din användning rekommenderar vi timavräkning. Det innebär att du betalar din el timme för timme. Det ger dig möjlighet att använda mer el när priset är lägre och hålla igen förbrukningen under de dyraste timmarna.

När du begär timavräkning hos oss kontaktar vi ditt elnätsbolag. Elnätsbolaget har då tre månader på sig att möjliggöra timavräkning. Bor du inom Karlstads El- och Stadsnäts nätområde kan du oftast bli timavräknad redan från nästkommande månadsskifte.

Det finns flera faktorer som talar för att elpriserna kommer ligga kvar på höga nivåer under en längre tid. Värmer du ditt hus med el kan du fundera på att byta uppvärmningsform till fjärrvärme. Efterfrågan på fjärrvärmeanslutningar är så stor just nu att vi inte kan lova någon installation förrän tidigast 2023.

Fundersam

Frågor och svar

Här hittar du de vanligaste frågorna vår kundservice får just nu gällande elpriserna, läget på elmarknaden samt vad du kan göra för att påverka dina kostnader.

Vanliga frågor och svar
Elnät

Timmätning

Med timmätning har du större möjlighet att påverka din elanvändning. Du kan till exempel använda elintensiva produkter som tvätt- och diskmaskin på natten när det rörliga elpriset oftast är betydligt lägre.

Betala din el timme för timme
Energiexpert

Tips från vår energiexpert

Fast eller rörligt pris? Oavsett vad du väljer idag ligger elpriserna på historiskt höga nivåer – och ser ut att ligga kvar där en bra stund till. Det bästa du kan göra är att använda din el så smart som möjligt. Vår energiexpert Aziz Korki ger dig några handfasta tips.

Så sänker du din elanvändning