Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Frågor och svar

Här hittar du de vanligaste frågorna vår kundservice får just nu gällande elpriserna, läget på elmarknaden samt vad du kan göra för att påverka dina kostnader.

Fundersam

Kommer Karlstads energi säga upp bundna elavtal enligt force majeure?

Du kanske har sett att Sveriges Radio uppger att några elbolag undersöker möjligheten att säga upp fasta elavtal? Från Karlstads Energis sida vill vi vara tydliga med att vi inte är ett av dessa bolag.

Karlstads Energi är en schysst elhandlare.

Hos oss kan du känna dig trygg – vi har inte för avsikt att bryta ditt fasta avtal.

Hur dyrt kan det bli i vinter?

Har du ett fast pris vet du vad du ska betala per kilowattimme. Har du rörligt pris får du räkna med att dina elkostnader kommer att vara betydligt högre än någonsin tidigare.

I tabellerna nedan har vi tagit fram ett antal räkneexempel som visar hur dyr elen kan bli i vinter.

De fasta elpriset för augusti 2021-juli 2022 ligger i beräkningen på 56,25 öre/kWh (inklusive moms) vilket var vad vårt avtal Fast pris 3 år låg på i början av september 2019.

Det fasta priset för juli 2022-juni 2023 ligger i beräkningen på 406,25 öre/kWh (inklusive moms) vilket var priserna vi hade i början av vecka 35.

Det uppskattade rörliga priset för juli 2022-juni 2023 baserar sig på de månadsterminer som finns på börsen. Priset på dessa motsvarar marknadens tro på vilken nivå det rörliga priset kommer ha dessa månader.

I elhandelskostnaden tillkommer även den fasta avgiften på 288 kronor per år (inklusive moms).

Lägenhet 2 000 kWh/år
Elhandelskostnad aug 2021-juli 2022 (nätkostnader tillkommer) Elhandelskostnad juli 2022-juni 2023 (nätkostnader tillkommer)

Fast pris 3 år: 1 125 kr

Fast pris 3 år: 8 125 kr

Rörligt pris: 2 670 kr

Uppskattat rörligt pris: 8 797 kr

Villa 5 000 kWh/år
Elhandelskostnad aug 2021-juli 2022 (nätkostnader tillkommer) Elhandelskostnad juli 2022-juni 2023 (nätkostnader tillkommer)

Fast pris 3 år: 2 813 kr

Fast pris 3 år: 20 313 kr

Rörligt pris: 6 676 kr

Uppskattat rörligt pris: 21 993 kr

En villa med en elanvändning på 5000 kWh/år kan exempelvis vara en fjärrvärmeuppvärmd villa. Fjärrvärmekostnaden för en normalvilla med en fjärrvärmeanvändning på 15 000 kWh/år är 13 800 kronor.

Villa 15 000 kWh/år
Elhandelskostnad aug 2021-juli 2022 (nätkostnader tillkommer) Elhandelskostnad juli 2022-juni 2023 (nätkostnader tillkommer)

Fast pris 3 år: 8 438 kr

Fast pris 3 år: 60 938 kr

Rörligt pris: 20 028 kr

Uppskattat rörligt pris: 65 980 kr

En villa med en uppvärmning på 15 000 kWh/år kan vara en villa som värms av en värmepump av något slag.

Företag 50 000 kWh/år
Elhandelskostnad aug 2021-juli 2022 (nätkostnader tillkommer) Elhandelskostnad juli 2022-juni 2023 (nätkostnader tillkommer)

Fast pris 3 år: 28 125 kr

Fast pris 3 år: 203 125 kr

Rörligt pris: 66 761 kr

Uppskattat rörligt pris: 219 932 kr

Ett mindre företag eller fastighet med flera boenden kan ha en elanvändning på 50 000 kWh/år.

Jag har rörligt avtal, vad är det bästa alternativet för mig just nu?

Du har ett av våra vanligaste avtal och sett över tid är det ett bra alternativ. Elpriserna svänger och har så gjort en längre tid, topparna kan vara högre än vad du är van vid och därför kan det vara en god idé inför vintern att räkna på pristopparna för att se hur kostnaden kan komma att se ut. Att få en uppskattad kostnad att ta ställning till kan underlätta ditt beslut för val av avtal.

Vi har samlat historiska elpriser här som du kan ta del av, även om de inte säger något om framtiden kan du se utvecklingen som skett.

Varför erbjuder ni inte längre fasta elavtal?

Vi har, precis som många andra elbolag, pausat den möjligheten eftersom elmarknaden för stunden är så osäker. Dels är väldigt svårt att sätta priser på längre avtal som det ser ut just nu, dels innebär det att priserna sätts på så höga nivåer att det inte blir attraktivt för kunderna.
Främst vill vi undvika att du hamnar i en situation där du bundit dig till höga nivåer om och när priserna vänder nedåt.

Påverkas mitt befintliga fasta elavtal av pausen i försäljningen?

Nej, redan tecknade Fasta avtal på 1 eller 3 år påverkas inte av beslutet att pausa försäljningen av fasta elavtal. Mixavtal 50/50 1 år påverkas inte heller utan löper avtalstiden ut.

Jag vill veta min kostnad för att känna mig trygg, hur ska jag tänka?

Vi kan erbjuda dig Månadspris 1 år. Månadspris 1 år bygger vi kontinuerligt upp månad för månad genom att sprida våra inköp och därmed även risken. Du kan när du vill välja ett av våra andra elavtal om du anser att det passar dig bättre. Till skillnad från rörligt elpris där man vet priset först i efterhand, kommer du med Månadspris 1 år veta ditt pris innan leveransmånaden. Vi informerar om nästa månads pris både på fakturan och på denna sida.

Kan jag med rörligt elavtal påverka min kostnad?

Självklart, enklast är såklart att se över möjligheten att minska din elförbrukning! Men som rörlig avtalskund kan du även teckna ett avtal med timmätning. Detta innebär att du betalar nordpols spotpris timme för timme, med samma påslag som du har idag. På nordpool kan man följa elpriset timme för timme vilket ger dig som kund möjlighet att vara aktiv och styra när du vill förbruka din el och till vilken kostnad. Exempelvis om elpriser är lågt klockan 05-06 kanske du kan ladda sin elbil eller köra din disk- eller tvättmaskin just då?! Efter klockan 13.30 varje dag kan du även se morgondagens priser så att du kan planera morgondagen.

Erbjuder ni timprisavtal och hur gör jag för att få timmätning?

Ja, vi erbjuder timprisavtal. Har du idag har ett rörligt elpris eller mixavtal eller om ska teckna ett rörligt elpris eller mixavtal meddelar du oss i samband med avtalstecknandet att du vill ha timmätning genom att skicka ett mejl till kundservice.energi@karlstad.se

När du begär timmätning hos oss kontaktar vi ditt elnätsbolag. Elnätsbolaget har då tre månader på sig att möjliggöra timmätning. Bor du inom Karlstads El- och Stadsnät nätområde kan du oftast få timmätning redan från nästkommande månadsskifte.

Hur vet jag vilket rörligt elavtal jag har?

Genom att logga in på mina sidor och klicka dig vidare till Mina Avtal, där presenteras dit avtalsalternativ som antingen Rörligt timspotpris eller Rörligt pris.

Kan jag byta fast elavtal om priserna sjunker?

Har du tecknat ett fast elpris om 1 eller 3 år eller mixavtal, löper dessa avtalstiden ut och kan inte tecknas om i förtid.

Varför har ni inte omteckningsrätt som andra elbolag erbjuder?

Vi saknar erbjudande om omteckningsrätt i dagsläget, en åtgärd vi beslutat att vidta då marknadsläget med de svängande elpriserna också innebär en risk för oss som elhandelsbolag.

Kommer fjärrvärmepriserna att gå upp när elpriser är så högt?

Från 1 januari 2023 justeras fjärrvärmepriset upp med 1%.

Vad har ni för elpriser?

Våra aktuella elpriser och avtalserbjudanden

Var kan jag se timpriserna?

På Nordpool Spot (den nordiska elbörsen) kan du efter 13.30 varje dag hitta priset timme för timme för nästkommande dygn. Notera att priserna presenteras per Megawattimme (1 MWh = 1 000 kilowattimar) och i euro (om du inte byter till SEK, svenska kronor).

SE1-4 motsvarar de svenska elområdena. Karlstad ligger i elområde 3. Observera att Karlstads Energis påslag, avgifter för elcertifikat, förnybar el, avgifter till Svenska Kraftnät samt skatt och moms tillkommer på de priser som presenteras på Nordpool.

Nordpool Spot (den nordiska elbörsen)

Vad ska jag göra nu?

Oavsett om du har fast eller rörligt pris är din elförbrukning som avgör hur hög din kostnad blir. Det finns därför all anledning att se över hur du använder elen och hushålla så mycket du kan.

Här är några tips:

  • Börja lägga undan pengar redan nu. Mycket talar för att dina elräkningar kommer att slå rekord i höst och vinter och därför kan det vara bra att du börjar lägga undan pengar under kommande månader.
  • Värmer du ditt hus med el kan du sänka din energiförbrukning med fem procent genom att sänka inomhustemperaturen med en grad.
  • Har du rörligt pris och har möjligt att styra din förbrukning rekommenderar vi att du väljer timmätning. Det innebär att du betalar din el timme för timme. Det ger dig möjlighet att använda mer el när priset är lägre och hålla igen förbrukningen under de dyraste timmarna.

Det finns flera faktorer som talar för att elpriserna kommer ligga kvar på höga nivåer under en längre tid. Värmer du ditt hus med el kan du fundera på att byta uppvärmningsform till fjärrvärme. Efterfrågan på fjärrvärmeanslutningar är så stor just nu att vi inte kan lova någon installation förrän tidigast 2023.

Vår energiexpert Aziz har ytterligare några tips hur du kan sänka din elförbrukning.

Kommer staten kompensera mig för de höga elkostnaderna?

Inget stöd är ännu klubbat i riksdagen men flera partier har flaggat för de vill se en elpriskompensation även denna vinter. Eftersom du inte kan räkna med att fullt ut bli kompenserad för dina elkostnader rekommenderar vi att du ser över din elförbrukning redan nu och börjar lägga undan pengar till elräkningarna i höst och vinter.