Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Bra läge att binda ditt elavtal

Stormen Hans bidrog till att elpriset sjönk ytterligare i augusti.
Torrare prognoser framöver gör att vi inte kan räkna med att nedgången fortsätter.
Vill du veta vad du ska betala för din el kan det vara ett bra läge att binda elavtalet över vintern.

Kvinna med papper i handen.

Det rörliga priset

Även augusti kom att präglas av lågtryck. Stormen Hans bidrog till att vindkraftsverken producerade över normala nivåer. Dessutom innebar nederbörden att den hydrologiska balansen förbättras avsevärt vilket satte press på vattenkraftsproducenterna att producera även vid låga priser.

Eftersom de senaste väderprognoserna visar på torrare väder väntas det rörliga priset stiga under september. Någon kraftig uppgång tror vi inte på i och med att kärnkraftsproduktionen väntas öka under månaden.

De fasta priserna

Trots att stormen Hans bidrog till ökad vindkrafts- och vattenkraftsproduktion hade de fasta priserna en sidledes till något svag rörelse under augusti. Det tar vi som ett kvitto på att de fasta elpriserna kommer ha svårt att sjunka så mycket mer från dagens nivåer.

När vi nu ser torrare väderprognoser finns det i stället risk för att de fasta priserna börjar stiga. Du som vill veta vad du ska betala för din el i vinter bör därför fundera på att välja något av våra fasta avtal. Vi bedömer att möjligheten att de fasta priserna fortsätter ner är mindre än risken för att de stiger.

Den hydrologiska balansen

Augusti blev en extremt nederbördsrik månad vilket förbättrade den hydrologiska balansen som nu uppvisar ett överskott på nästan 10 TWh. Överskottet i balansen innebär en minskad risk i vinter för att vi ska få se lika höga elpriser som vi hade förra vintern. Medeltemperaturen i Sverige blev i augusti 16,8 grader, att jämföra med normala 17,3 grader.

Månadens grafer