Elpriserna fortsätter upp
Elpriserna steg i oktober – en utveckling som väntas fortsätta i november.
Eftersom risken för högre elpriser i vinter kvarstår bör du som vill veta vad du ska betala för din el överväga att välja ett bundet avtal.
Det rörliga priset
Som vi förutspådde i månadsinformationen för oktober steg det rörliga priset under månaden, om än från låga nivåer. Milt, blött och blåsigt väder ledde i inledningen av oktober till att vi fick minuspriser under flera nattimmar. Under andra halvan av månaden stabiliserades vädret och flera dagar med lite vind fick det rörliga priset att stiga.
Det rörliga priset har fortsatt upp i november vilket till stor del förklaras av temperaturer under de normala i kombination med vind under normala nivåer. I och med att väderprognoserna spår fortsatta temperaturer under det normala kan vi räkna med att det rörliga priset fortsätter upp under resten av månaden.
De fasta priserna
De fasta priserna har rört sig både ner och upp de senaste veckorna, till största delen förklarat av vilken riktning väderprognoserna pekar.
Under oktober steg de fasta priserna inledningsvis för att sedan falla tillbaka under andra halvan av månaden. I början av november började de fasta priserna stiga igen efter att kylan kopplade ett grepp om Sverige. Vår bedömning är att de fasta priserna fortsätter upp i november.
Eftersom elsystemet fortfarande är skört finns risken för höga elpriser i vinter kvar, vi räknar dock inte med att vi når förra vinterns rekordpriser. Vill du veta vad du ska betala för din el i vinter bör du överväga något av våra fasta avtal.
Den hydrologiska balansen
Även om oktober inleddes milt blev medeltemperaturen i Sverige 7,5 grader, att jämföra med normala 7,9. Nederbörden var lite under det normala vilket i kombination med mindre vind gjort att den hydrologiska balansen nu ligger runt ett överskott på 10 TWh, en halvering av läget på några månader
Månadens grafer