Räkna med höga elpriser under hela 2022
Rysslands invasion av Ukraina har åter fått elpriserna att skjuta i höjden.
Som läget är nu får vi räkna med höga elpriser under hela 2022.
Det rörliga priset
Efter den historiska pristoppen i december har det rörliga priset sjunkit under både januari och februari. Lågtrycken fortsatte att pumpa in över Norden i februari vilket ökade vindkraftsproduktionen. Dagar med mycket vindkraftsproduktion sjunker elpriset markant även i södra Sverige medan vi i dessa områden får kontinentala priser under dagar med lite vind.
I och med Rysslands invasion av Ukraina har bränslepriserna skjutit i höjden vilket även smittar av sig på elpriset som på nytt stigit kraftigt. Mycket talar därför för att nedgången för det rörliga priset bryts i mars.
De fasta priserna
Precis som för det rörliga priset så sjönk de fasta priserna i inledningen av februari
Efter att Ryssland invaderat Ukraina har nedgången förbytts i en kraftig uppgång för de fasta priserna, främst orsakat av höga bränslepriser då Europa är starkt beroende av ryska gas- och kolleveranser.
Vi gör nu bedömningen att de fasta elpriserna kommer ligga kvar på höga nivåer under hela 2022. Eftersom vi har ett krig i Europa är det i dagsläget svårt att ge några konkreta råd om du ska binda ditt elpris eller har rörligt pris. Vi kan konstatera att de fasta priserna ligger på historiskt höga nivåer men att även det rörliga priset ligger mycket högt.
Den hydrologiska balansen
Lågtrycken över Skandinavien gjorde att den hydrologiska balansen förbättrades under februari och närmar sig noll. Den torra inledningen på mars har dock fått den hydrologiska balansen att försämras igen. Medeltemperaturen i Sverige blev i februari 1,4 grader, att jämföra med normala -0,6.