Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Elpriserna fortsätter ner

Elpriserna har sjunkit sedan senaste toppnoteringen i december. Kommer den utvecklingen fortsätta?
Läs vad vi tror i vår senaste marknadsinformation.

Flygbild över Stenbron.

Det rörliga priset

I april blev Karlstads Energi rörliga pris för elområde 3 (som Värmland tillhör) 101,11 öre/kWh, det lägsta priset sedan november 2021.

I vanlig ordning varierade priset mycket under månaden – dagar med mycket vindkraftsproduktion pressar ner priset medan vi får ”tyska priser” under vindstilla dagar.

Noterbart i april var att soliga dagar i kombination med låg efterfrågan innebar mycket låga elpriser, solcellsproduktionen börjar med andra ord spela större roll för elpriset.

I början av maj såg månadens andra halva ut att bjuda på en del nederbörd. Detta har ändrats en del och nu spås torrare prognoser vilket kan hålla uppe det rörliga priset. Samtidigt kommer värmen att sätta igång vårfloden vilket kommer pressa priserna nedåt. Det finns därför anledning att tro att det rörliga priset fortsätter ner i maj.

De fasta priserna

Även de fasta priserna har sjunkit en hel del från de rekordhöga nivåerna i december, dock befinner sig priserna fortfarande på nivåer som skulle ha beskrivits som mycket höga för några år sedan.

Kan även de fasta priserna fortsätta sjunka? Ja, men räkna inte med någon stor nedgång i maj. Vårfloden kommer sätta press på de fasta priserna men med tanke på att priserna sjunkit så mycket under de senaste månaderna är nedsidan begränsad.

Den hydrologiska balansen

Snittemperaturen i Sverige blev i mars 6,2 grader, att jämföra med normala 6,5 grader. Då nederbörden blev lite över det normala förbättrades den hydrologiska balansen till ett litet överskott. En förbättrad hydrologisk balans minskar risken för att elpriset ska stiga.

Månadens grafer