Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Elpriserna når nya rekordnivåer

Nej, några sjunkande elpriser fick vi inte se i juni.
I stället slog elpriserna rekord för månaden.
Framåt ser priserna ut att ligga kvar på mycket höga nivåer – det bästa du kan göra är att använda elen så smart som möjligt.

Bekymrad kvinna tittar på fakturor.

Fast eller rörligt pris? Oavsett vilken avtalsform du väljer nu ligger elpriserna på rekordhöga nivåer. Det bästa du kan göra är därför att hushålla med elen. En bra början är att läsa tipsen från vår energiexpert Aziz så att du använder din el så smart som möjligt.

Det rörliga priset

Kriget i Ukraina fortsätter att kasta sin skugga över elpriserna. Minskade gasleveranser från Ryssland har lett till allt högre bränslepriser på kontinenten vilket även dragit upp elpriserna i Sverige. Detta i kombination med mindre vindkraftsproduktion och problem med en kärnkraftsreaktor i Forsmark gjorde att det rörliga elpriset slog månadsrekord för juni i södra Sverige.

Inledningen av juli har varit lite mer ostadig vilket kan få det rörliga priset att sjunka något. Någon större nedgång är dock inte att vänta. Under andra halvan av juli ser högtryck åter ut att etablera sig vilket i sig stöttar priset. Det i kombination med osäkerhet om Ryssland kommer strypa gasleveranserna via Nordstream 1 om några veckor gör att vi får räkna med ett mycket högt rörligt elpris även i juli.

De fasta priserna

Flera faktorer fick de fasta priserna att stiga i juni, och det från redan höga nivåer. En anläggning i USA som exporterar flytande gas till Europa drabbades av en explosion i början av juni vilket ledde till minskat utbud. Till detta kan läggas minskad rysk gasexport via Nordstream 1 vilket också pressade upp de fasta elpriserna till rekordnivåer, även i Sverige.

Nordstream 1 är stängd för underhåll 11-21 juli och nu befarar marknaden att Ryssland inte återupptar gasleveransen efter 21 juli vilket skulle leda till än högre priser.

Den hydrologiska balansen

Juni blev en riktigt varm sommarmånad med en medeltemperatur på 17,2 grader i landet, att jämföra med normala 15,3. Nederbörden låg strax under det normala vilket gör att den hydrologiska balansen ligger kvar på ett underskott på cirka sex TWh. Om vi får en varm och torr avslutning på juli kommer det att stötta de redan höga elpriserna.

Månadens grafer