Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Elpriserna kvar på höga nivåer

Elpriserna låg i juni kvar på förhållandevis höga nivåer.
Det finns flera faktorer som talar för att elpriserna kan stiga i juli.

Elpriserna ligger kvar på höga nivåer.

Det rörliga priset

Utvecklingen för det rörliga priset var i juni olikartad för Sveriges fyra elområden. I SE3, som Värmland tillhör, sjönk det rörliga priset svagt i juni medan priset steg kraftigt i det södra elområdet, SE4.

Mindre vindkraftsproduktion än normalt har stöttat det rörliga priset i hela landet liksom att ett antal kärnkraftreaktorer har varit ute för underhåll.

Juli ser ut att bjuda på högtrycksdominerat väder vilket stöttar det rörliga priset i och med att vindkraftsproduktionen åter ser ut att bli lägre än normalt. Fortsatt är några kärnkraftsreaktorer ute för revision vilket också stöttar priserna. Vår bedömning är att det rörliga priset ligger kvar på ungefär samma nivåer eller möjligtvis stiger något under juli.

De fasta priserna

Utvecklingen för de fasta priserna var ryckig under juni. Månaden inleddes med stigande priser vilket följdes av en ganska kraftig nedgång innan priserna vände upp igen i slutet av månaden.

Den hydrologiska balansen befinner sig runt normala nivåer efter en längre tids överskott. En faktor som ger stöd åt de fasta priserna.

I och med att väderprognoserna spår torrt och milt väder i juli talar det mesta för att de fasta priserna ligger kvar på nuvarande nivåer eller till och med stiger något.

Den hydrologiska balansen

Efter att 2021 har haft flera månader med genomsnittstemperaturer under det normala blev juni en månad där medeltemperaturen i landet blev klart över det normala, 18,3 grader att jämföra med normala 15,4. Nederbörden under juni blev något lägre än normalt vilket gör att den hydrologiska balansen nu ligger nära normala nivåer. Som nämnts ovan har vi haft en längre tid med överskott i den hydrologiska balansen, något som pressat priserna. När vi nu är på normala nivåer stöttas elpriserna.

Månadens grafer