Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Rekordhöga elpriser - se över ditt elavtal inför vintern

Elpriserna har stigit kraftigt de senaste månaderna. Risken finns att priserna stiger än mer kommande månader.
Vi rekommenderar därför alla elkunder att se över sitt avtal inför vintern, speciellt kunder med rörligt pris.

Har du rörligt pris är det hög tid att se över ditt elavtal.

Det rörliga priset

De senaste månaderna har elpriserna stigit kraftigt, inte minst det rörliga priset. Bakom finns den kraftiga uppgången finns flera faktorer: stigande bränslepriser, stigande priser på utsläppsrätter och en försämrad hydrologisk balans. Till detta kan läggas överföringsbegränsningar inom Sverige och till och från Norge.

Det rörliga priset i september ser ut att bli rekordhögt och elpriserna ser ut att ligga kvar på höga nivåer kommande månader. Det finns till och med en risk att elpriserna stiger än mer när kallare temperaturer gör att efterfrågan på el för uppvärmning ökar.

Om du har rörligt pris och hög elförbrukning rekommenderar vi dig att överväga ett bundet avtal. Det gäller speciellt dig som värmer ditt hus med en värmepump eller direktverkande el.

De fasta priserna

Även de fasta priserna har stigit i spåren av det kraftigt stigande rörliga priset.

Som läget är, med risk för höga priser i vinter, tycker vi ändå att våra fasta avtal är ett bra val i dagsläget. Eftersom det rörliga priset ser ut att vara fortsatt högt talar det mesta för att även de fasta priserna kommer fortsätta upp.

Om du funderar på vårt Fast pris 3 år och har en normal till hög elförbrukning rekommenderar vi att du väljer tillvalet Omteckningsrätt. Omteckningsrätten ger dig möjlighet att en gång under avtalets längd teckna om ditt avtal till ett nytt treårsavtal. Även om vi i dagsläget inte ser några tydliga signaler på att elpriserna ska sjunka är det inte troligt att elpriserna ligger på dessa nivåer under de kommande tre åren. Elpriserna har stigit snabbt men kan också sjunka snabbt om flera faktorer pekar åt andra hållet, då spar du snabbt in kostnaden för en omteckningsrätt om du tecknar om ditt avtal när elpriserna sjunker.

Har du frågor om omteckningsrätten eller ditt elavtal är du alltid välkommen att kontakta vår kundservice på 054-540 71 00.

Den hydrologiska balansen

Det torra vädret och den varma sommaren har gått hårt åt den hydrologiska balansen som nu uppvisar ett underskott på cirka 15 TWh. Underskottet gör att vattenkraftsproducenterna kan hålla igen sin produktion vilket stöttar elpriserna uppåt.

Månadens grafer