Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Rörliga priset upp 270 procent i augusti

När värmen återkom i augusti steg också elpriserna.
Med mycket nederbörd i prognoserna framåt är grundtipset att priserna inte kommer fortsätta upp i september – något som snabbt kan ändras om prognoserna blir torrare.
Även om de fasta priserna steg något i augusti är det fortfarande ett bra läge att binda elpriset.

Elpriserna sjönk i juli.

Det rörliga priset

Efter en mycket nederbördsrik juli blev augusti betydligt varmare och torrare. Detta gjorde att vattenkraftsproducenterna åter fick kontroll över situationen vilket fick priserna att stiga. I elområde 3, som Värmland tillhör, steg det rörliga priset med 270 procent i augusti jämfört med juli.

I och med att det i skrivande stund finns mycket nederbörd i prognoserna under september, och några kärnkraftsreaktorer är på väg att starta upp efter revisioner, gör vi bedömningen att det rörliga priset inte kommer fortsätta stiga i september. Slår prognoserna om och visar på torrare väder kan priserna på nytt ta fart uppåt, om än inte i samma snabba takt som i augusti.

De fasta priserna

Även de fasta priserna steg i augusti på torrare och varmare väder. Även stigande priser på gas och utsläppsrätter låg bakom uppgången.

Situationen för de fasta elpriserna påminner mycket om det rörliga priset. Blir september så nederbördsrik som det ser ut i dagsläget kan priserna vända nedåt något, om än inte till så låga nivåer vi hade tidigare i somras. Slår prognoserna om till torrare väder tror vi i stället på en fortsatt uppgång.

Även om de fasta priserna steg något i augusti befinner sig priserna på historiskt attraktiva nivåer. Vill du veta vad du ska betala för din el framåt är det fortsatt ett bra läge att binda ditt elpris.

Den hydrologiska balansen

Den torra och varma augusti gjorde att överskottet i den hydrologiska balansen sjönk kraftigt under månaden till att nu ligga på cirka 16 TWh. Medeltemperaturen i augusti blev i landet 16,9 grader, en grad varmare än normalt.

Månadens grafer