Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Bra läge att binda elpriset

Mycket nederbörd pressade ned elpriserna i september. Vi gör bedömningen att det nu kan vara ett bra läge att binda elpriset.

När höstkylan står för dörren är det ett bra läge att binda elpriser.

Det rörliga priset

Augusti var en torr månad vilket fick det rörliga priset att stiga kraftigt. September blev i stället blötare än normalt vilket gjorde att det rörliga priset inte fortsatte att stiga utan låg kvar på liknande nivå som i augusti.

Även om prognoserna framåt är fortsatt blöta gör vi bedömningen att det rörliga priset kommer att stiga under oktober i takt med att höstkylan tränger sig på. Mer kyla innebär en ökad efterfrågan på el för uppvärmning.

Ett antal kärnkraftreaktorer väntas in på elnätet under månaden efter revisioner, något som kommer hålla tillbaka en kraftig uppgång.

De fasta priserna

De fasta priserna följde med det rörliga priset upp i augusti. Då september inleddes med mycket nederbörd sjönk de fasta kontrakten på elbörsen något under början av månaden.

De fasta priserna befinner sig för tillfället på historiskt attraktiva nivåer. Visst kan de fasta priserna sjunka något till men vi gör bedömningen att risken är större att de fasta priserna stiger kommande månader, inte minst när höstkylan kommer göra sig påmind och regn övergår i snö över de stora vattenmagasinen. På kontinenten ser priset på gas ut att fortsätta stiga vilket väntas ge högre elpriser i Tyskland vilket även driver priserna i Norden.

Därför tycker vi att detta är ett bra läge att binda elpriset inför vintern.

Den hydrologiska balansen

Medeltemperaturen i Norden blev 12,4 grader i september, en bit över normala 11,6 grader. Då betydligt mer nederbörd än normalt föll under månaden förbättrades den hydrologiska balansen till drygt 17 TWh i överskott.

Månadens grafer