Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Svårbedömd utveckling för elpriserna

Vart tar elpriserna vägen i vinter?
Den frågan har inget lätt svar då det finns faktorer som pekar både upp och ner. Läs vad vi tror i vår månadsinformation.

Det rörliga priset

Efter några månader med stigande priser har det rörliga priset vänt ner, främst beroende på mer nederbörd och vindkraftsproduktion än normalt. Nedgången var dock svag vilket förklaras att producenterna av vattenkraftsel fortfarande har bra kontroll på läget. Dessutom hägrar högre elpriser senare i vinter vilket gör produktionsviljan begränsad.

Oktober ser, efter ett inledande högtryck med kallt och torrt väder, mestadels ut att bjuda på lågtrycksbetonat väder med mildare temperaturer. Detta är faktorer som påverkar priset nedåt. I andra vågskålen har vi ökad efterfrågan på grund av säsongsmässigt sjunkande temperaturer. Sammantaget gör vi bedömningen att det rörliga priset kommer att stiga svagt i oktober.

De fasta priserna

Det var upp och ner för de fasta priserna i september. Flera omvärldshändelser fick priset att stiga, bland andra problem med fransk kärnkraft och drönarattacken på en oljeinstallation i Saudiarabien, under månaden. I slutet av månaden sjönk priserna igen som en följd av sjunkande priser på utsläppsrätter och gaspriser.

Utvecklingen för de fasta priserna framöver är lite oklar. En förbättrad hydrologisk balans dämpar priset medan en svag svensk krona och ett minskat utbud av utsläppsrätter framöver pressar priset uppåt. Vi gör bedömningen att de fasta priserna kan sjunka svagt under oktober men prognosen är osäker.

Den hydrologiska balansen

Som nämnts ovan präglades september till stor del av ostadigt väder. Mer nederbörd än normalt under månaden har gjort att den hydrologiska balansen nu befinner sig nära normala nivåer. Medeltemperaturen i landet i september blev 13,2 grader, att jämföra med normala 12,1 grader.

Månadens grafer