Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Elpriserna på väg upp igen

Efter några veckor med sjunkande elpriser har priserna på nytt börjat stiga.
Eftersom kyla syns i väderprognoserna talar mycket för att elpriserna fortsätter upp de närmaste veckorna.
Vi rekommenderar fortsatt alla som tecknar avtal om fast pris att även välja tillvalet omteckningsrätt.

Kallare temperaturer är på ingång - det får elpriserna att stiga.

Det rörliga priset

I oktober sjönk det rörliga priset i samtliga elområden. I SE3, som Värmland tillhör, sjönk priset från rekordnivåer till nivåer som ligger över det normala för årstiden. Mycket nederbörd i norra Sverige har satt press på vattenkraftsproducenterna.

På grund av överföringsbegränsningar mellan elområdena i Sverige, och till Norge, har elen blivit ”inlåst” i norr vilket gjort att elpriserna skiljer sig mycket åt mellan landets fyra elområden. I de två norra elområdena är priset betydligt lägre jämfört med de två södra elområdena. Dyrast elpris har det sydligaste elområdet, SE4, som ofta kopplar mot kontinentens betydligt högre priser.

Eftersom kyla nu börjar synas i väderprognoserna finns det mycket som talar för att det rörliga elpriset stiger under kommande veckor.

De fasta priserna

Efter att sjunkit från höga nivåer i september har även de fasta elpriserna börjat klättra uppåt igen den senaste veckan. En förklaring till uppgången är nya prisrekord på utsläppsrätter.

Kylan i väderprognoserna gör att de fasta priserna förväntas stiga i närtid.

Vill du vara säker på vad du ska betala för din el i vinter rekommenderar vi dig att välja något av våra fasta avtal. Vi rekommenderar även att du väljer tillvalet omteckningsrätt eftersom du då kan teckna om ditt fasta avtal under avtalsperioden. En bra försäkring om elpriset skulle vända ner om någon eller några månader. Från och med mitten av december har vi inte möjlighet att erbjuda en omteckningsrätt, detta på grund av marknadens extrema rörelser de senaste månaderna.

Den hydrologiska balansen

Mycket nederbörd även under oktober har gjort att den hydrologiska balansen åter närmar sig normala nivåer efter att före sommaren ha uppvisat ett kraftigt underskott. I oktober blev medeltemperaturen i landet 9,7 grader, att jämföra med normala 7,9.