Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Fortsatt bra läge att låsa ditt elavtal

Kylan uteblev och regnet öste ned – då kom farhågorna om stigande elpriser i oktober på skam.
I stället sjönk priserna vilket har gjort att de fasta priserna nu befinner sig på mycket attraktiva nivåer.

Oktober bjöd på ruskväder, något som pressade elpriserna.

Det rörliga priset

Det myckna regnandet har gjort att vattenkraftsmagasinen nu är fyllda till sina bräddar. Med fulla magasin ökar viljan att producera att producera el för vattenkraftsproducenterna då alternativet är att spilla vattnet. I och med att oktober även var en blåsig månad pressades priserna även ned av vindkraften. Under natten till andra november hade Sverige till och med negativa priser.

Även om någon novemberkyla värd namnet inte syns i prognoserna verkar nederbörden över Skandinavien minska under kommande månad. Vi gör därför bedömningen att det rörliga priset kommer att stiga under månaden men risken för en kraftig uppgång bedöms i nuläget som liten.

De fasta priserna

De rörliga priserna drog med sig de fasta priserna ner i oktober. I spåren av ett allt mer nedstängt Europa sjönk även priset på utsläppsrätter vilket ytterligare förstärkte nedgången.

De fasta priserna har nu pressats ned till samma nivåer som i mars då coronan slog till och elpriserna rasade.

Med tanke att vi står inför en vinter, då elpriserna normalt stiger, och de fasta priserna ligger på låga nivåer är detta ett bra tillfälle att binda ditt elpris om du vill veta vad du ska betala för elen framöver. I dagsläget ser vi inte att de fasta priserna kommer att stiga men risken är större att priserna stiger än att de sjunker ytterligare.

Den hydrologiska balansen

Snittemperaturen i Norden blev åtta grader i oktober, att jämföra med normala 6,3 grader. Det milda vädret var också en anledning till att elpriset sjönk. Nederbörden i oktober var kraftigt över det normala vilket ytterligare förbättrat den hydrologiska balansen. Även detta en faktor som pressade ner priserna.

Månadens grafer