Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Februarikylan pressade upp priserna

När vi nu lämnat de kalla dagarna bakom oss kan vi förvänta oss att det rörliga priset sjunker i mars.
Utvecklingen för de fasta priserna är mer osäker – där kan priset snarare stiga.

Februarikylan drev upp elpriserna.

Det rörliga priset

Kylan som präglade andra halvan av januari fortsatte in i februari vilket fick det rörliga priset att stiga ytterligare. Vi hade några dagar under februari där priserna blev riktigt höga på grund av att efterfrågan på el kraftigt översteg utbudet i Skandinavien. Torrt och vindstilla väder spädde på prisuppgången.

Mars ser ut att bli klart mildare än februari och därmed minskar pressen på elsystemet med ett sjunkande rörligt elpris som följd. Då andra halvan av mars ser ut att bli kyligare kan vi dock inte förvänta oss någon stor nedgång för det rörliga priset.

De fasta priserna

Som vanligt följde de fasta priserna med det rörliga priset upp i februari. Efter övergången till milda väder sjönk de fasta priserna något i slutet av månaden.

När prognoserna nu åter visar på kyligare väder under resten av mars ser de fasta priserna ut att åter vända upp, dock inte lika kraftigt som tidigare under vintern.

Det torra vädret under januari och februari har gjort att överskottet i vattenmagasinet sjunkit. Lägg därtill att priserna på utsläppsrätter legat runt 40 euro/ton. Två faktorer som trycker de fasta priserna uppåt.

Den hydrologiska balansen

På grund av det torra vädret har det tidigare stora överskottet i den hydrologiska balansen börjat närma sig normala nivåer- något som innebär att vi i närtid knappast får se de extremt låga elpriserna som vi hade under stora delar av förra året.

Medeltemperaturen i Skandinavien blev i februari -4,2 grader, att jämföra med normala -2,6.

Månadens grafer