Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Fasta elpriserna stiger

Som vi förutspådde i månadsbrevet för april sjönk det rörliga priset svagt medan de fasta priserna steg i slutet av månaden.
De fasta priserna har fortsatt stiga under inledningen av maj.

De fasta priserna steg i april.

Det rörliga priset

Det rörliga priset sjönk något i elområde 3, som Värmland tillhör, under april. Mycket vindproduktion under inledningen av månaden tryckte ned priset. I slutet av månaden vände priset upp då vattenkraftsproducenterna fick bättre kontroll och kunde styra priset.

Maj har inletts med ett kraftigt stigande rörligt pris. När vi nu ser värme i väderprognoserna och en begynnande vårflod borde det få det rörliga priset att falla tillbaka under senare delen av månaden. Att några kärnkraftsreaktorer är avställda för revision minskar utbudet och stöttar priset. Sammantaget gör vi bedömningen att det rörliga priset inte kommer visa några större rörelser under maj jämfört med april.

De fasta priserna

Priset på utsläppsrätter fortsätter att slå nya rekord. Det innebär att elproduktionen på kontinenten blir dyrare och priset högre, något som smittar av sig även på priserna i Sverige. Till detta kan läggas högre bränslepriser vilket också trycker upp de fasta priserna.

Även om vårfloden också kommer att sätta lite press på de fasta priserna talar en del för att de fasta priserna kommer fortsätta stiga i maj, bland annat beroende på att priset på utsläppsrätter fortsätter att stiga.

Den hydrologiska balansen

April blev kallare än normalt i Norden. Medeltemperaturen blev 5,5 grader, att jämföra med normala 6,5 grader. Nederbörden blev något lägre än normalt under april varför den hydrologiska balansen sjönk något under månaden.

Månadens grafer