Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Elpriset på rekordlåga nivåer

En stark hydrologisk balans, mycket vind och låg efterfrågan gjorde att det rörliga priset nådde rekordlåga nivåer under april.
Mycket talar för att såväl det rörliga som de fasta priserna kommer att ligga kvar på låga nivåer ett tag till.

Mycket vatten i systemet pressar priserna.

Det rörliga priset

Den urstarka hydrologiska balansen pressar alltjämt det rörliga priset. Till detta kan läggas en stark vindkraftsproduktion och en låg efterfrågan på el i coronapandemins spår. Detta sammantaget gjorde att det rörliga priset i april nådde rekordlåga nivåer.

Väderprognoserna framåt är inte lika blöta som tidigare men den starka hydrologiska balansen att fortsätta pressa priset framöver. Även om det rörliga priset kan stiga något i maj kommer priset alltjämt att ligga kvar på historiskt låga nivåer.

De fasta priserna

Även om de fasta priserna ligger en bit över det rörliga priset för tillfället befinner sig även de fasta priserna på låga nivåer ur ett historiskt perspektiv. Svaga bränslepriser pressar de fasta kontrakten liksom den starka hydrologiska balansen.

Även om väderbilden under maj är lite mer osäker ser vi inte at de fasta priserna ska kunna röra sig mycket uppåt från dagens nivåer. Samtidigt ligger de fasta priserna på mycket attraktiva nivåer så detta är ett bra tillfälle att teckna ett fast avtal om du vill säkra ditt elpris inför framtiden.

Den hydrologiska balansen

Medeltemperaturen i landet blev i april 7,2 grader, att jämföra med normala 4,8 grader. Nederbörden låg i nivå med normala nivåer och den hydrologiska balansen är därmed fortsatt urstark med ett överskott på drygt 25 TWh.

Månadens grafer