Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

De fasta elpriserna fortsätter stiga

Som vi förutspådde i förra månadsinformationen steg de fasta priserna i maj. Även det rörliga priset följde med upp.
Mycket talar för att de fasta priserna fortsätter upp i juni.

De fasta priserna fortsätter upp.

Det rörliga priset

Det rörliga priset steg relativt kraftigt under maj. Det kalla vädret för årstiden gjorde att vårfloden blev utdragen vilket vattenkraftsproducenterna kunde utnyttja genom att hålla tillbaka produktionen. Detta tillsammans med lite vindkraftsproduktion, ett antal kärnkraftsreaktorer ute för revision och att efterfrågan på el för uppvärmning var förhållandevis hög gjorde att det rörliga priset steg till nivåer som är ovanligt höga för årstiden.

Det finns fortsatt flera faktorer som stöttar det rörliga priset i juni: lite nederbörd i prognoserna, en hydrologisk balans som nu ligger på normala nivåer efter att länge ha legat på ett kraftigt överskott och fortsatta revisioner på några kärnkraftsreaktorer. Samtidigt har vi fått sommartemperaturer i stora delar av Norden vilket minskar efterfrågan på el för uppvärmning.

Sammantaget gör vi bedömningen att det rörliga priset kommer ligga kvar på dagens nivåer även i juni.

De fasta priserna

Under maj fortsatte de fasta priserna upp. Samma faktorer som påverkade det rörliga priset påverkade även de fasta priserna. Priset på utsläppsrätter och gas verkar ha hittat en ny, högre nivå vilket också påverkar de fasta priserna.

Första halvan av juni ser ut att bli nederbördsfattig. Trenden för de fasta priserna är just nu uppåt och den trenden ser ut att fortsätta även i juni.

Den hydrologiska balansen

Även maj blev en månad med temperaturen under det normala. Medeltemperaturen i landet var 10,5 grader, att jämföra med normala 11,5. I och med att även nederbörden var mindre än normalt ligger den hydrologiska balansen nu på normala nivåer, något som stöttar såväl de fasta som de rörliga priserna. Vi har haft en längre period med en hydrologisk balansen långt över det normala vilket pressat elpriserna.

Månadens grafer