Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Rörliga priset kraftigt upp

Torrare väder och överföringsbegränsningar gjorde att elpriserna steg kraftigt i det elområde som Värmland tillhör.
Vi spår lägre rörliga priser i juli medan prognosen för de fasta priserna är mer osäker.

Elpriserna steg i juni.

Det rörliga priset

I juni har vattenkraftverken i Norge och Sverige fått köra hårt för att ta hand om allt vatten som smält i fjällen. Detta har resulterat i mycket låga rörliga priser i dessa områden. I södra elområdena 3 och 4 (Värmland tillhör elområde 3) steg det rörliga priset kraftigt till följd av överföringsbegränsningar mellan norra och södra Sverige samt mellan Norge och Sverige. När vindkraften bidragit lite har priserna stundtals skjutit i höjden i de södra elområdena 3 och 4.

I och med att stamnätsoperatören Svenska Kraftnät hostat upp 300 miljoner kronor för att Uniper ska starta en kärnkraftsreaktor i Ringhals har de rörliga priserna sjunkit under sista veckan i juni. Vi tror att det rörliga priset kommer att sjunka i södra i Sverige i juli jämfört med föregående månad. I norra Sverige ligger priserna fastnitade på extremt låga nivåer.

De fasta priserna

Omväxlande väderprognoser har gjort att de fasta priserna hoppat lite upp och ned den senaste månaden utan att det har varit tal om några större rörelser. De längre kontrakten har stigit, främst på grund av dyrare utsläppsrätter.

Framåt gör vi bedömningen att uppsidan har mer potential än nedsidan. Vill du säkra ditt elpris framåt är det därför ett bra tillfälle att gå in och binda priset nu.

Den hydrologiska balansen

Juni blev en varm månad. Medeltemperaturen i Norden blev 17,5 grader, att jämföra med normala 14,1. Nederbörden var klart under den normala vilket har inneburit att den hydrologiska balansen nu uppvisar ett överskott på 13,1 TWh.

Månadens grafer