Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Rörliga priset kraftigt ned i juni

Som vi förutspått sjönk elpriserna i juni. Framför allt sjönk det rörliga priset kraftigt.
Vi tror att elpriserna kommer att stabilisera sig på nuvarande nivåer under juli.

Det rörliga priset

Under juni sjönk det rörliga priset under 30 öre på elbörsen, och noterade det lägsta månadspriset på två år. Anledningen? Nederbörd över det normala de senaste månaderna har gjort att vattenkraftsproducenterna inte längre har några incitament att spara på vattnet vilket har lett till en ökad produktion. Detta tillsammans med god tillgänglighet för kärnkraften och en minskad efterfrågan förklarar det låga rörliga priset i juni.

För att det rörliga priset ska fortsätta ner krävs det fortsatt stora nederbördsmängder. Något vi inte ser i dagsläget. I och med att vi inte heller ser någon värmebölja över Skandinavien i väderprognoserna gör vi bedömningen att det rörliga priset inte kommer att röra sig mycket i juli.

De fasta priserna

De fasta priserna har följt med det rörliga priset nedåt. Kommer nedgången att fortsätta? Priserna har nu kommit ner så mycket att det börjar ta emot. Ökade priser på utsläppsrätter och gas i slutet av juni och början av juli gör att priserna har vänt svagt uppåt på terminsmarknaden.

Situationen för de fasta priserna påminner som så ofta om det rörliga prisets. Ett stabilt högtryck skulle kunna få priserna att stiga men eftersom vi inte ser något sådant i väderprognoserna, där några rejäla lågtryck inte heller syns, gör vi bedömningen att det rörliga priset inte kommer att röra sig nämnvärt under juni.

Den hydrologiska balansen

Medeltemperaturen i landet var över den normala i juni, 17,7 grader jämfört med 15,1 grader. Nederbörden var också klart över den normala, 22,0 TWh mot 16,2 TWh. Den rikliga nederbörden är en stor förklaring till nedgången i det rörliga priset de senaste månaderna i och med att den hydrologiska balansen vänts från ett kraftigt underskott till att nu ligga nära normala nivåer.

Månadens grafer