Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Kylan pressar elpriset uppåt

När kylan äntligen (?) fått fäste i Norden har elpriset stuckit iväg uppåt.
Eftersom det kyliga vädret ser ut att bestå kan vi räkna med fortsatt stigande elpriser i januari.

Kyligare väder driver upp elpriset.

Det rörliga priset

Under december höll sig det rörliga priset på en mer stabil nivå jämfört med föregående månader, en förklaring är att fler kärnkraftsreaktorer åter började producera el efter att ha dragits med problem under hösten.

Kallare temperaturer har fått det rörliga priset att stiga kraftigt i början av januari. I och med att väderprognoserna spår än kallare väder kommande veckor finns det risk för några riktiga pristoppar, speciellt i södra Sverige. Risken för höga priser i söder förstärks av att Ringhals stängde ytterligare en reaktor vid årsskiftet vilket gör att södra Sverige kommer behöva importera mer el under timmar med hög efterfrågan.

Sammantaget gör vi bedömningen att det rörliga priset kommer stiga i januari.

De fasta priserna

De kallare temperaturerna drar även med sig de fasta priserna uppåt. Vi höjde våra fasta priser i början av januari och det finns risk för nya prishöjningar under månaden.

Utöver kallare väder har även högre priser på utsläppsrätter gjort att de fasta priserna pressats uppåt.

Även kontinenten har kallare temperaturer vilket driver priserna uppåt. Sammantaget bedömmer vi att de fasta priserna kommer stiga under januari.

Den hydrologiska balansen

Även december förde med sig nederbörd över det normala vilket gör att den hydrologiska balansen fortsatt ligger kvar på höga nivåer. Det kalla och nederbördsfattiga vädret gör att den hydrologiska balansen väntas sjunka under januari.

Medeltemperaturen i Norden i december blev 2,2 grader, drygt tre grader över normala -1,1 grader. 

Månadens grafer