Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Lågtrycken pressade elpriserna

Milt, blött och blåsigt.
Tre faktorer som gjorde att elpriset sjönk kraftigt i december.

Det rörliga priset

Efter ett blandat väderläge under hösten drog lågtryck efter lågtryck in över Skandinavien i december. Lågtrycken förde med sig milt, blött och blåsigt väder vilket fick elpriserna att sjunka kraftigt under månaden. Under vissa nätter under jul- och nyårshelgerna med låg elförbrukning närmade sig det rörliga priset noll.

Eftersom väderprognoserna visar på fortsatt milt, blött och blåsigt väder gör vi bedömningen att det rörliga priset kommer att fortsätta att pressas ner under januari.

De fasta priserna

Samma faktorer som pressade det rörliga priset tryckte även ner de fasta priserna. I början av januari sänkte vi vårt Fastpris 1 år kraftigt. Även Fastpris 3 år sänktes.

Kommer de fasta priserna fortsätta sjunka? Det är inte helt säkert. En sådan kraftig nedgång som vi har sett de sista dagarna brukar inte sällan följas av en rekyl uppåt. För att detta ska inträffa krävs högtryck och kyligare väderprognoser. Något som också kan påverka priserna uppåt är fortsatt oro i Mellanöstern.

Sammantaget gör vi bedömningen att de fasta priserna kommer att ligga relativt still under resten av januari.

Den hydrologiska balansen

December blev ytterligare en mycket varm månad med en medeltemperatur på 3,3 grader i landet, att jämföra med normala -0,5 grader.

Under vecka 1 visade den hydrologiska balansen åter ett överskott för första gången sedan våren 2018. Överskott i den hydrologiska balansen minskar risken för att elpriset ska sticka iväg.

Månadens grafer