Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Elpriset skjuter i höjden

Vi har den första riktiga vintern på flera år.
Det betyder högre elpriser - mycket högre elpriser.
Eftersom kylan ser ut att stanna gör vi bedömningen att elpriserna stiger även i februari.

Kyligare väder driver upp elpriset.

Det rörliga priset

2020 var ett år där vi vande oss vid mycket låga elpriser. Den största förklaringen till det var ett rekordöverskott i de skandinaviska vattenmagasinen som gjorde att vattenkraftsproducenterna tvingades producera även till mycket låga priser.

De sista dagarna under 2020 och inledningen av 2021 har däremot bjudit på betydligt högre priser – främst beroende på att kylan tagit Skandinavien i ett fast grepp samtidigt som vi har haft nederbörd under normala nivåer.

Eftersom kylan ser ut att stanna åtminstone två veckor till gör vi bedömningen att det rörliga priset fortsätter upp i februari. Vid vindstilla dagar eller vid någon störning i produktionen kan priserna skjuta i höjden rejält eftersom vi då tvingas importera el.

De fasta priserna

De fasta priserna följde med det rörliga priset uppåt i januari. På elbörsen har de korta kontrakten stigit mer än de långa. Det finns anledning att tro att även de långa kontrakten kommer stiga i takt med att det hydrologiska överskottet sjunker.

Sammantaget kan vi vänta oss att de fasta priserna kommer fortsätta stiga i februari. Det lär krävas ett väderomslag för att knäcka uppgången.

Den hydrologiska balansen

Efter många månader med temperaturer över det normala blev det kallare i januari, medeltemperaturen i Norden blev -4,2 grader under månaden. Det är 1,4 grader under normal temperatur. Eftersom nederbörden var drygt 30 procent under det normala försämrades den hydrologiska balansen, dock ligger den allt jämt kvar över normala nivåer.

Månadens grafer