Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Elpriserna störtdyker

Mycket vind och nederbörd i kombination med varmt väder fick elpriserna att sjunka kraftigt även i januari.
Så länge vi inte ser något omslag i väderprognoserna gör vi bedömningen att elpriserna kommer att ligga kvar på för årstiden låga nivåer.

Vindkraft

Rörligt pris

Som vi förutspådde i förra månadsinfon sjönk det rörliga priset för andra månaden i rad i januari. Låg efterfrågan på el på grund av extremt milt väder i Skandinavien och på kontinenten i kombination med mycket nederbörd, mycket vind och en väl fungerande kärnkraft gjorde att elpriserna sjönk till ovanligt låga nivåer i januari.

Eftersom det inte finns några indikationer på omslag till ett stabilare väder och någon kyla inte syns i prognoserna är vår bedömning att det rörliga priset kommer att ligga kvar på låga nivåer även i februari.

Fasta priserna

Det milda och nederbördsrika vädret i kombination med ett stort utbud av el gjorde att de fasta priserna näst intill kollapsade under januari. Vi sänkte våra fasta priser vid flera tillfällen till mycket attraktiva nivåer.

Som alltid efter en kraftig nedgång finns en risk för en rekyl uppåt men så länge vi inte ser ett omslag i väderprognoserna bedömer vi att de fasta priserna kommer att ligga kvar på nuvarande låga nivåer.

Den hydrologiska balansen

Medeltemperaturen i landet blev i januari hela 4,2 grader, att jämföra med normala -2,5 grader. Detta i kombination med att den hydrologiska balansen nu uppvisar ett kraftigt överskott på nästan 10 TWh är de främsta förklaringarna till att elpriserna rasat. Den hydrologiska balansen ser dessutom ut att fortsätta förstärkas under februari.

Månadens grafer