Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Elpriserna velar

Kraftigt ner under första halvan av november, lika kraftigt upp under andra halvan - och lite ner igen.
Elpriserna har just nu svårt att bestämma sig.
Blir det fortsatt milt och blött kan vi räkna med låga priser. Men slår de torrare prognoserna in kan vi räkna med en uppgång.

Oktober bjöd på ruskväder, något som pressade elpriserna.

Det rörliga priset

Det milda vädret under november har gjort att mycket nederbörd över vattenmagasinen i Norden har fallit som regn i stället för snö. Något som i början av månaden satte hård press på vattenkraftsproducenterna med fallande elpriser som följd. Under blåsiga dagar var elpriset extremt lågt i hela Sverige medan det under vindstilla dagar varit höga priser i södra och mellersta Sverige

När prognoserna slog om mot kallare och torrare väder stack elpriserna snabbt uppåt i mitten av månaden och hämtade igen tappet i början av månaden.

Då prognoserna i början av december återigen är blötare och mildare har priset på nytt vänt ner.

Utvecklingen för elpriserna under resten av vintern hänger främst på väderprognoserna. Kan högtrycket av Ryssland flytta sig in över Norden kan vi räkna med högre priser. Är det i stället lågtrycken som kommer att dominera kan vi räkna med fortsatt låga priser.

De fasta priserna

De fasta priserna följde med det rörliga priset ner i början av november och det finns en del som talar för att de fasta priserna bottnade i mitten av november.

De torrare och kallare väderprognoserna tog även med sig de fasta priserna upp i slutet av november. Precis som för det rörliga priset har december inletts med svagt sjunkande fasta priser när vädret åter är mildare och blötare.

Även om de fasta priserna stigit lite sedan mitten av november befinner de sig fortfarande på attraktiva nivåer och är ett bra val för dig som vill veta vad du ska betala för din el framöver. Mycket talar för att de fasta priserna snabbt vänder upp när prognoserna åter blir torrare och kallare.

Den hydrologiska balansen

Den kraftiga nederbörden i början av november stärkte en redan rekordstark hydrologisk balans. Medeltemperaturen i Norden blev i november 5,3 grader, drygt tre grader över normala 2,0 grader.

Månadens grafer