Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Elpriserna åt olika håll i mars

Som vi förutspådde i förra månadsinformationen sjönk det rörliga priset i mars medan de fasta priserna gick åt andra hållet.
Vi bedömer att det rörliga priset sjunker även i april. Utvecklingen för de fasta priserna är mer osäker.

Vårvärmen fick det rörliga priset att sjunka i mars.

Det rörliga priset

Efter de lite kallare januari och februari, med högre rörligt elpris, blev mars en månad med varmare temperaturer än normalt vilket fick det rörliga priset att sjunka relativt mycket. Blåsigare väder hjälpte också till att pressa ned det rörliga priset från vinternivåerna i januari och februari. Under några timmar i påsk hade hela Sverige till och med negativa priser vilket säger en del om vindkraftens betydelse för elpriset.

Under april ser temperaturen ut att ligga under det normala men det blåsiga vädret ser ut att fortsätta. Med vårens ankomst stiger dock temperaturen och i och med god tillgänglighet i kärnkraften gör vi bedömningen att det rörliga priset fortsätter ned i april. Nedgången väntas emellertid inte bli så stor som den blev från februari till mars.

De fasta priserna

Som vi berättat om flera gånger tidigare i vår månadsinfo finns det många olika faktorer som påverkar elpriserna. Exempelvis fick fartyget som fastnade i Suez-kanalen de fasta priserna att stiga i mars. De fasta priserna stöttades också att högre priser på utsläppsrätter.

Utvecklingen för de fasta priserna i april är lite svårbedömt. Det finns faktorer som pekar i båda riktningarna men sammantaget gör vi bedömningen att de fasta priserna inte kommer röra sig nämnvärt åt något håll.

Den hydrologiska balansen

Under mars blev medeltemperaturen i Norden klart mildare än normalt, 3,4 grader mot normala 0,4 grader. Nederbörden hamnade lite över det normala vilket innebär att den hydrologiska balansen fortsatt ligger runt 5 TWh.

Månadens grafer