Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Elpriset upp i augusti

I augusti steg det rörliga priset, något vi förutspådde i förra månadsbrevet. Vi gör bedömningen att priserna kommer att hålla sig kvar på ungefär samma nivå i september.

Det rörliga priset

Det rörliga priset steg under augusti i hela Sverige. Den största förklaringen var att många kärnkraftverk var ute för revision samtidigt som månaden bjöd på många vindfattiga dagar vilket gjorde att vindkraftens bidrag stundtals var sparsamt. Till detta kan läggas överföringsbegränsningar, både mellan norra och södra Sverige och mellan Norge och Sverige.

Väderprognoserna talar om ihållande blött väder de närmaste veckorna vilket normalt brukar pressa elpriset neråt. Samtidigt är utbudet av el just nu mindre än normalt på grund av att all kärnkraft ännu inte går för fullt. Vi gör bedömningen att priset kommer att ligga relativt still under månaden, möjligen med en sjunkande tendens i slutet av månaden.

De fasta priserna

Efter att de fasta priserna inledningsvis sjunkit i början av augusti vände priserna uppåt, delvis förklarat av det stigande rörliga priset men även orsakat av ett fortsatt starkt kolpris.

Priset på kol ser ut att vara fortsatt starkt den närmaste tiden vilket inte talar för en nedgång för de fasta priserna. Å andra sidan ser vi inga heller anledningar till att de fasta priserna ska stiga nämnvärt i närtid. För den som vill veta vad elen ska kosta den närmaste tiden är våra fasta avtal ett bra val, speciellt inför vintern då risken för riktigt höga priser, och då den egna elanvändningen, är som störst.

Så valde våra kunder med leveransstart 170901

Den hydrologiska balansen

Augusti bjöd temperaturmässigt på normala nivåer, 16,6 grader. En del omfattande nederbördsområden förbättrade den hydrologiska balansen till +2,1 TWh.

Månadens grafer