Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Elpriset fortsatte upp

Få kärnkraftsreaktorer i drift är den största förklaringen till att elpriserna fortsatte upp även i september.
Mer nederbörd och bättre tillgänglighet för kärnkraften ser ut att möta en ökad efterfrågan på el i oktober. Vi tror därför inte på några stora rörelser för elpriserna denna månad.

Det rörliga priset

I början av september var hälften av kärnkraftsreaktorerna ur drift. Detta satte avtryck i det rörliga priset som var högst under början av månaden. I takt med att fler reaktorer driftsattes sjönk det rörliga priset. Torrt väder gjorde dock att det rörliga priset steg svagt på månadsbasis jämfört med augusti.

Oktober har inletts med nederbördsrikt väder vilket har pressat det rörliga priset nedåt. Då resten av månaden ser ut att bjuda på blandat väder gör vi bedömningen att det rörliga priset kommer att röra sig i sidled i och med att de lägre temperaturerna ökar efterfrågan på el.

De fasta priserna

De fasta priserna följde det rörliga priset upp under första delen av september. Högre världsmarknadspris på kol och högre pris på utsläppsrätter i kombination med torra väderprognoser var de största förklaringarna till uppgången.

I slutet av september föll de fasta priserna tillbaka med anledning av blötare väderprognoser. Då oktober har inletts med blött väder och priset på kol har sjunkit något har de fasta priserna också sjunkit. I och med att oktober verkar bjuda på varierat väderläge tror vi att de fasta priserna kommer att röra sig i sidled under oktober med en liten övervikt för nedsidan.

Så valde våra kunder med leveransstart 17-10-01

Den hydrologiska balansen

September bjöd på en medeltemperatur i landet på 14 grader, att jämföra med normala 17,8 grader. Det kallare temperaturerna innebar en ökad efterfrågan på el. Bortsett från de avslutande två dagarna bjöd september också på lite nederbörd vilket gjorde att den hydrologiska balansen försämrades till lite under normala nivåer.

Månadens grafer