Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Elpriserna stiger

Stigande bränslepriser, svagare krona och torra väderprognoser. Det finns flera faktorer som talar för att elpriserna kommer att stiga framöver.

Det rörliga priset

Det rörliga priset sjönk i oktober. Den största förklaringen till nedgången är det varierade väderläget som stundtals bjöd på omfattande nederbördsmängder och mycket vind. Vissa tider har vindkraftsproduktionen pressat det rörliga priset till nästan noll i södra Sverige.

Då väderprognoserna för november ser ut att vara torra och kalla väntas det rörliga priset stiga under november. En bra fungerande kärnkraft ser ut att dämpa uppgången.

De fasta priserna

I inledningen av oktober föll de fasta priserna tillbaka något på elbörsen, mycket beroende på väderprognoser med mycket nederbörd. När kallare väderprognoser presenterades steg priserna på börsen för att falla tillbaka när prognoserna visade på mildare väder.

Stigande bränslepriser i kombination med svagare svensk krona har gjort att de fasta priserna stigit i inledningen av november. Om prognoserna med kallt och torrt väder kommande veckor slår in gör vi bedömningen att de fasta priserna kommer att fortsätta stiga.

Det kan noteras att den nuvarande situationen påminner om hur läget på elmarknaden såg ut för ett år sedan. Då spåddes en kall vinter vilket fick elpriserna att rusa under hösten. När den riktiga kylan aldrig infann sig föll elpriserna i stället tillbaka.

Så valde kunderna med leveransstart 17-11-01

Den hydrologiska balansen

Medeltemperaturen i oktober blev något högre än normalt i Sverige, 8,7 grader mot normala 7,9. I och med att oktober bjöd på mer nederbörd än normalt föll förbättrades den hydrologiska balansen som för tillfället uppvisar ett överskott. Ett överskott som snabbt kan bytas mot ett underskott om de torra väderprognoserna visar sig stämma.

Månadens grafer