Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Priserna vänder ner

Februari bjöd på svagt stigande rörliga priser.
Med våren i antågande gör vi bedömningen att elpriserna kommer att vända ner i mars.

Det rörliga priset

I februari steg det rörliga elpriset med ungefär ett öre per kilowattimme trots att vädret stundtals var relativt milt. Detta förklaras till största delen av ett underskott i den hydrologiska balansen samt mindre vind än normalt. Högre rörliga priser i Tyskland har även bidragit till att hålla uppe nivån i Norden.

I mars ser väderprognoserna ut att bjuda på mestadels högtryck. Samtidigt är mars en månad där temperaturen stiger. Sammantaget gör vi bedömningen att det rörliga priset kommer att sjunka något. Att det rörliga priset i Tyskland väntas sjunka stärker vår tro ytterligare.

De fasta priserna

Februari inleddes med kallare väder men när temperaturen åter steg sjönk de fasta priserna något. När temperaturen åter sjönk steg de fasta priserna igen så totalt rörde sig de fasta priserna i sidled, precis som vi förutspådde i månadsbrevet för februari.

Även om temperaturen inledningsvis ser ut att bli lite lägre i mars gör vi bedömningen att de fasta priser kan sjunka något under andra halvan av månaden då våren på allvar börjar visa sig.

Så valde kunderna med leveransstart 17-03-01

Den hydrologiska balansen

Även i februari var medeltemperaturen över den normala i Sverige, 0,2 grader mot normala -2,4 grader. Lite mer nederbörd än normalt föll i februari vilket förbättrade den hydrologiska balansen något. Den hydrologiska balansen uppvisar fortfarande ett underskott på närmare 15 TWh.

Månadens grafer