Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Fasta priserna steg i april

Det rörliga priset låg still och de fasta priserna steg något i april. Vi tror att elpriserna sjunker i maj men räknar inte mer några stora prisfall.

Det rörliga priset

Det rörliga priset låg i prakten still under april månad jämfört med mars. Vattenkraftsproducenterna fortsätter att ha bra kontroll över produktionen vilket förklarar att elpriset ligger jämnt över dygnet. I exempelvis Danmark och Tyskland kan priserna ibland bli negativa när solen skiner och det blåser mycket, något som sällan inträffar i Sverige i och med att vattenkraftsproducenterna kan hålla tillbaka produktionen.

I maj börjar kärnkraftens revisionsperiod vilket minskar utbudet av el. Å andra sidan väntas stigande temperaturer under andra halvan av maj vilket gör att vi bedömer att det rörliga priset sjunker i maj. Vi räknar emellertid inte med något större prisfall i och med att vattenkraftsproducenterna ser ut att kunna hantera vårfloden på ett för dem gynnsamt sätt.

De fasta priserna

Det varma och torra vädret gjorde att de fasta priserna steg under april. Framför allt det torra vädret gjorde att den hydrologiska balansen försämrades vilket ofta innebär en uppgång för de fasta priserna, så också under april. En prisuppgång på utsläppsrätter har också pressat de fasta elpriserna uppåt liksom den svaga kronan.

Även om vi fått in lite ostadigt väder ser andra halvan av maj åter ut att bjuda på högtryck. Detta tillsammans med sjunkande priser på utsläppsrätter gör att vi tror att de fasta priserna med längre löptid (i vårt fall Fast pris 3 år) kan sjunka något. För de fasta priserna med kortare löptid (för oss Fast pris 1 år) tror vi på en sidledes rörelse.

Så valde kunderna med leveransstart 19-05-01

Den hydrologiska balansen

Som nämnts ovan har det torra och varma vädret försämrat den hydrologiska balansen under april. Medeltemperaturen i landet blev i april 7,9 grader, att jämföra med normala 4,8 grader.

Månadens grafer