Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Nederbörden fick elpriserna att sjunka

Rikliga mängder nederbörd fick elpriserna att sjunka i maj.
I och med att det ostadiga vädret ser ut att hålla i sig gör vi bedömningen att elpriserna kan fortsätta sjunka i juni.

Det rörliga priset

Vattenkraftsproducenterna har under hela vintern och våren kunnat balansera elproduktionen i Skandinavien vilket har gjort att elpriserna har kunnat hållas uppe på en relativt hög nivå. Så såg det även ut i inledningen av maj. Under andra halvan av maj tilltog nederbörden och vattenkraftsproducenterna ökade då sin produktion vilket fick elpriserna att sjunka på bred front. Mer vindrikt väder har också pressat priserna nedåt.

Det ostadiga vädret ser ut att bestå i inledningen av juni. Detta tillsammans med goda vindprognoser och en kärnkraft som producerar på en hög nivå för årstiden gör att vi tror att det rörliga priset kommer fortsätta sjunka även i juni.

Fasta priserna

De fasta priserna med kort löptid sjönk under maj, mycket på grund av en den förbättrade hydrologiska balansen. Sjunkande råvarupriser har också bidragit till nedgången.

De blöta väderprognoserna gör att vi bedömer att de fasta priserna ser ut att fortsätta ner även under juni. Vi tror dock inte på några stora rörelser nedåt som läget är i början av juni.

Så valde våra kunder med leveransstart 19-06-01

Den hydrologiska balansen

Maj inleddes med kyligt väder men hade en varmare avslutning. Medeltemperaturen i Sverige blev 10,6 grader vilket är precis i nivå med normal temperatur. Det nederbördsrika vädret förbättrade den hydrologiska balansen till -15,6 TWh under vecka 21. Det ostadiga vädret vi ser i prognoserna lär minska underskottet ytterligare under juni.

Månadens grafer